Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Politiezones ontvangen bijna 90 miljoen euro achterstallig geld uit federaal Verkeersveiligheidsfonds (uitbetaling saldo 2018)

Nieuws - 27/03/2023
-
Auteur 
Droits Quotidiens Legal Design


De lokale politiezones krijgen bijna 90 miljoen euro aan achterstallige centen vanuit het federaal Verkeersveiligheidsfonds. Het gaat om de zogenaamde ‘tweede schijf’ van het jaar 2018.
Dat saldo van 2018 bedraagt 89.490.115,52 euro om precies te zijn. De verdeling van dat bedrag onder de politiezones is voorwerp van het Achterstalbesluit van 17 februari 2023. De inhaalbeweging is intussen al enkele jaren aan de gang. Vorig jaar nog werd het saldo van het jaar 2017 vereffend.
De zogenaamde ‘tweede schijven’ lopen al vertraging op sinds de hervorming in 2008. Toen werd het fonds ingedeeld in 2 luiken: een vast bedrag dat onder meer bestemd is voor de FOD Justitie, het Departement Mobiliteit en Transport en de politie, en een variabel bedrag gevormd door de meerinkomsten ten opzichte van begrotingsjaar 2007. Dit variabele bedrag of ‘tweede schijf’ wordt in eerste instantie verdeeld per gewest op basis de lokalisering van de vastgestelde overtredingen. Nadien worden de bedragen verder verdeeld tussen onder de federale politie en de lokale politiezones. Dat gebeurt op basis van een reeks criteria, zoals de daling van het aantal verkeersslachtoffers en het aantal km weg waarvoor de federale politie en de zones bevoegd zijn.
Maar de besluiten voor de uitbetaling van het saldo lieten jaren op zich wachten. De eerste stortingen zijn pas in 2014 gestart, nadat een aantal zones gerechtelijke stappen hadden ondernomen. De uitbetaling van het saldo voor het jaar 2018 is aangerekend op de algemene uitgavenbegroting voor het begrotingsjaar 2023.
In werking: 31 maart 2023 (10 dagen na publicatie in het Belgisch Staatsblad).