De strategische veiligheids- en preventieplannen (SVPP) grondig hervormen tegen 2023 bleek een onhaalbare deadline. Eind oktober besliste de federale regering daarom om de SVPP 2020-2022 te verlengen tot eind 2024. Of toch de doelstellingen van deze plannen. De gemeenten moeten voor de periode van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2024 wel een nieuw plan opmaken en ter goedkeuring indienen bij de Algemene Directie Veiligheid en Preventie van de FOD Binnenlandse Zaken. Bevoegd minister Annelies Verlinden heeft de details hierover in een besluit gegoten. En daaruit blijkt meteen een strikte deadline: de plannen moeten digitaal bij de directie toekomen uiterlijk op 31 maart 2023.
Opmaak en goedkeuring nieuw plan verplicht
Ten laatste eind maart moeten de gemeenten dus een aanvraagdossier inleveren. Dat bestaat uit
• | de beslissing van de gemeenteraad met de notificatie dat het plan ongewijzigd wordt verlengd; |
• | het projectplan 2023-2024. |
Ontbreken er stukken, dan is het dossier niet-ontvankelijk.
Dus ook al wil een gemeente niets aan zijn SVPP 2020-2022 wijzigen en het ongewijzigd laten doorlopen in 2023-2024, moet toch een nieuw dossier worden ingediend mét een projectplan voor 2023-2024.
Wijzigingen aanvragen
Voor de gemeenten die wél inhoudelijke wijzigingen willen doorvoeren, gelden een aantal bijzonderheden.
Want wijzigingen aanvragen kan, maar in principe alleen voor het jaar 2023. De toegestane wijzigingen gelden dan voor de hele periode 2023-2024. De gemeenten kunnen vragen om de toevoeging, schrapping of wijziging van één of meerdere fenomenen, strategische doelstellingen, operationele doelstellingen, te verwachten resultaten of indicatoren. Per uitzondering kunnen er ook wijzigingen worden aangebracht m.b.t. het jaar 2024. Maar die zijn strikt beperkt tot het toevoegen en/of schrappen van een fenomeen.
De deadline voor het indienen van een wijzigingsaanvraag is, net als de gewone aanvragen, 31 maart 2023. De uitzonderlijke wijzigingsaanvragen m.b.t. 2024 moeten uiterlijk op 31 maart 2024 worden ingediend.
Krachtlijnen
De gemeenten stelt, op basis van haar Lokale Veiligheidsdiagnostiek, een volledige lijst op van fenomenen die aanwezig zijn op hun territorium, kiezende prioriteiten die ze wensen te ontwikkelen in het kader van hun plan en motiveren hun keuze.
Minister Verlinden herhaalt in haar besluit nog eens de verschillende gebieden waarbinnen de prioriteiten moeten vallen (denk aan geweld, overlast en terrorisme) en de mogelijkheden waarbinnen de strategische doelstellingen van de gemeenten kunnen liggen voor de aanpak van de opgelijste fenomenen (denk aan het verminderen van risicogedrag, de ontwikkeling van buurtinformatienetwerken en het informeren van de bevolking).
Tot slot overloopt ze de financiering van de gemeenten met een goedgekeurd SVPP waarbij geldt dat
• | de toekenning van de financiële toelagen "Strategisch veiligheids- en preventieplan", Gemeenschapswachten "Bijkomend contingent 346" en "Dispositief 90" afhankelijk is van het afsluiten van een ondertekende overeenkomst tussen de minister en de gemeente. Elke toelage wordt toegekend in de vorm van globale jaarlijkse enveloppe. |
• | de toelage gewaarborgd is (onder voorbehoud van de beschikbare kredieten) voor 2 jaar, vanaf 1 januari 2023. |
De uitbetaling van de toelagen verloopt in schijven.
Het MB 23 november 2022 heeft uitwerking met ingang van 1 januari 2023.