Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Wettelijke basis voor declassificatie van vertrouwelijke gegevens en geheime documenten

Nieuws - 29/09/2022
-
Auteur 
Droits Quotidiens Legal Design


Belgische overheden zijn voortaan verplicht om geclassificeerde informatie na verloop van tijd vrij te geven. Afhankelijk van de classificatiegraad (vertrouwelijk, geheim of zeer geheim) is dat na 20, 30 of 50 jaar. Maar het gaat niet om een automatische declassificatie. De classificatie van een stuk vervalt pas na de uitdrukkelijke beslissing tot declassificatie van de overheid van oorsprong. Die kan dus ook kiezen om de classificatie te behouden. Op basis van de evaluatie kan ook beslist worden om de classificatiegraad te wijzigen. Hoe dan ook, kan een classificatie maximaal 100 jaar behouden blijven. Nadien worden de documenten sowieso vrijgegeven.
Dit algemene declassificatiesysteem is volledig nieuw. België was tot nog toe één van de weinige landen waarin zo’n declassificatiergeling ontbrak. Geclassificeerde documenten bleven in principe voor altijd geclassificeerd. Declassificatie van geheime documenten en vertrouwelijke gegevens kan echter nuttig zijn voor historisch, wetenschappelijk en journalistiek onderzoek. Bovendien staat eeuwigdurende geheimhouding haaks op de principes van bestuurlijke transparantie. Het bewaren van een steeds verder groeiend archief kost ook handenvol geld en wordt steeds moeilijker beheersbaar.
De federale wetgever creëert daarom een wettelijke basis voor de algemene declassificatiergeling in de Wet classificatie en veiligheidsmachtigingen van 11 december 1998. Binnenkort volgt nog een uitvoeringsbesluit met nadere regels.
Let op! De geclassificeerde stukken die uitgaan van een buitenlandse of supranationale overheid van oorsprong en de gemengde geclassificeerde stukken die gedeeltelijk van buitenlandse of supranationale oorsprong zijn, zijn vrijgesteld van de declassificatieregels. Zij kunnen alleen gedeclassificeerd worden met toestemming van de betrokken buitenlandse of supranationale overheid.
In werking: 7 oktober 2022. De overheid van oorsprong kan ieder geclassificeerd stuk declassificeren waarvan de declassificatietermijn op 7 oktober is overschreden. De classificatie van stukken die op 7 oktober 2022 ouder zijn dan 100 jaar vervalt automatisch.

Bron:  11 SEPTEMBER 2022. - Wet tot invoering van een algemene declassificatieregeling van de geclassificeerde stukken (nieuw opschrift),BS 27 september 2022, bl. 70386.