Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2022 (NIEUW)In editie 2022 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2021. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2022 (NIEUW)Het Interventiezakboekje 2022 bestaat uit 72 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafprocesrecht 2021 (NIEUW)Het Zakboekje Strafprocesrecht is een onmisbaar werkinstrument dat het mogelijk maakt om de soms complexe regels van het strafprocesrecht correct en efficiënt te gebruiken in de praktijk. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoerHet Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Bevoegdheid strafuitvoeringsrechters voor kortgestraften uitgesteld in 2 fasen

Nieuws - 31/05/2022
-
Auteur 
Droits Quotidiens Legal Design


Vanaf 1 september 2022 zijn de strafuitvoeringsrechters ook bevoegd voor gedetineerden met een vrijheidsstraf van meer dan 2 jaar en maximum 3 jaar. De uitbreiding van de bevoegdheid naar kortgestraften met een uitvoerbaar gedeelte van 2 jaar of minder staat gepland voor 1 september 2023.
De inwerkingtreding werd al verschillende keren uitgesteld, maar stond momenteel voorzien voor 1 juni 2022. Uiterlijk op die datum zou de wet externe rechtspositie van 17 mei 2006 in werking treden voor kortgestraften (= gedetineerden met een vrijheidsstraf waarvan het uitvoerbaar gedeelte maximum 3 jaar is). Dat betekent dat de strafuitvoeringsrechters vanaf dan beslissen over de strafuitvoeringsmodaliteiten zoals elektronisch toezicht, beperkte detentie, enz.
Het is te verwachten dat de inwerkingtreding van de wet externe rechtspositie voor kortgestraften zal zorgen voor een (tijdelijke) stijging van de gevangenispopulatie. Gezien de aanhoudende overbevolking zou de inwerkingtreding op dit moment, zonder extra maatregelen, voor mensonwaardige omstandigheden zorgen.
Daarom werden er 2 keuzes gemaakt:
kort uitstel: om toe te laten om enkele aanvullende maatregelen nog gestemd te krijgen, wordt de inwerkingtreding met 3 maanden opgeschoven;
gefaseerd: in 1ste instantie verandert er enkel iets voor de korte straffen met een uitvoerbaar gedeelte van meer dan 2 jaar. In september 2023 worden de regels ook van toepassing voor de straffen tot en met 2 jaar.
Inwerkingtreding: 25 mei 2022.

Bron:  18 MEI 2022. - Wet tot uitstel van de inwerkingtreding van de bepalingen inzake de uitvoering van vrijheidsstraffen van drie jaar of minder,BS 25 mei 2022, p. 44775.