Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in

Interesse?

Wenst u volledige toegang tot wetgeving, rechtspraak, praktische commentaarteksten en nieuwsberichten op maat van politiediensten?


Het Belgische politiewezen 2021 - Wetboek (NIEUW)Met het wetboek Het Belgische politiewezen hebt u alle wetgeving over de organisatie en de bevoegdheden van de politie in één standaardwerk. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Zakboekje politiestatuut 2021 (NIEUW)Met het Zakboekje Politiestatuut 2021 hebt u duidelijke en volledige basisinformatie over het personeelsstatuut bij de politie. Daarnaast krijgt u een actueel antwoord op alle onduidelijkheden en vragen over dit statuut in volle evolutie. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Verkeersvademecum 2021 (NIEUW)In editie 2021 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2020. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2021 (NIEUW)Het Interventiezakboekje 2021 bestaat uit 72 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoerHet Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Zakboekje strafrechtPraktisch werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Volledig geüpdatet en uitgebreid met nieuwe commentaarteksten (o.a. over vruchtafdrijving, grafschennis, belaging, schending van het beroepsgeheim, bijzondere vormen van oplichting, handel in menselijke organen). U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Alle Limburgse politiezones aan de slag met app voor recherchemanagement ‘AppREM’

Nieuws - 17/03/2021
-
Auteur 
Tom Depla


In de komende maanden gaan alle Limburgse politiezones met de app ‘AppREM’ werken. Dit digitaal opvolgsysteem voor recherchemanagement werd ontwikkeld door de politiezones Limburg Regio Hoofdstad en kanton Borgloon, in samenwerking met het parket Limburg. Via de app hebben zowel de onderzoekers als de parketmagistraat op elk moment een volledig overzicht over een dossier.

Na ongeveer een half jaar ontwikkelen en testen, nam politiezone Limburg Regio Hoofdstad de app in augustus 2020 als eerste in gebruik. Op dit moment zitten er 150 dossiers van politiezone in AppREM. Ook de rechercheurs van politiezone kanton Borgloon zijn er ondertussen mee aan de slag.


Betere communicatie en informatiedoorstroming
De eerste resultaten en ervaringen zijn zeer positief, zo melden de politiezones. “De app zorgt met een minimum aan administratieve werklast voor een up-to-date overzicht”, klinkt het. “De app optimaliseert bovendien de communicatie en informatiedoorstroming tussen politie en parket. Rechercheurs kunnen via de app op een laagdrempelige en snelle manier vragen stellen aan de magistraat en die kan op haar beurt via de app opdrachten geven aan de onderzoekers.”

Ook binnen het parket Limburg wordt er enthousiast gereageerd op de app. “In één oogopslag zien wij welke opdrachten er al uitgevoerd zijn, welke onderzoekers ermee bezig zijn en wat er nog dient te gebeuren”, zegt Isabel Sauwens, verbindingsmagistraat voor de politiezone LRH bij het parket Limburg. De app wordt dan ook in de loop van de komende maanden in alle Limburgse politiezones in gebruik genomen. 
Alle informatie in AppREM
Als er een feit binnenkomt bij de recherchedienst wordt er eerst in overleg met de verbindingsmagistraat van het parket een afweging gemaakt of het feit onderzoekswaardig is en of de onderzoeksinspanningen voldoende kans op resultaat bieden. Is de beslissing positief, dan wordt het onderzoek ingegeven in de app. Hieraan wordt allerlei informatie gekoppeld: de identiteiten van alle betrokkenen, de huidige stand van zaken van het dossier, de taken die nog uitgevoerd moeten worden, … Wanneer het dossier afgesloten wordt, komt ook het eindvonnis in AppREM terecht. Op die manier hebben dus zowel de onderzoekers als de parketmagistraat op elk moment een volledig overzicht over een dossier.

Een ander belangrijk voordeel van AppREM is dat het de doorlooptijd van een dossier aanzienlijk inkort. Via de app kunnen zowel het parket als de onderzoekers op elk moment zien hoe lang een dossier al loopt en wat de deadlines voor bijkomende opdrachten zijn.