Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in

Interesse?

Wenst u volledige toegang tot wetgeving, rechtspraak, praktische commentaarteksten en nieuwsberichten op maat van politiediensten?


Het Belgische politiewezen 2021 - Wetboek (NIEUW)Met het wetboek Het Belgische politiewezen hebt u alle wetgeving over de organisatie en de bevoegdheden van de politie in één standaardwerk. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Zakboekje politiestatuut 2021 (NIEUW)Met het Zakboekje Politiestatuut 2021 hebt u duidelijke en volledige basisinformatie over het personeelsstatuut bij de politie. Daarnaast krijgt u een actueel antwoord op alle onduidelijkheden en vragen over dit statuut in volle evolutie. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Verkeersvademecum 2021 (NIEUW)In editie 2021 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2020. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2021 (NIEUW)Het Interventiezakboekje 2021 bestaat uit 72 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoerHet Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Zakboekje strafrechtPraktisch werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Volledig geüpdatet en uitgebreid met nieuwe commentaarteksten (o.a. over vruchtafdrijving, grafschennis, belaging, schending van het beroepsgeheim, bijzondere vormen van oplichting, handel in menselijke organen). U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Verduidelijkingen over opleiding en opdrachten van douaneambtenaren die wapens dragen

Nieuws - 04/03/2021
-
Auteur 
Droits Quotidiens Legal Design


Een ministerieel besluit verduidelijkt de inhoud van de opleiding van de ambtenaren van de ‘Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen’ en de opdrachten waarvoor ze wapens moeten dragen. Het ministerieel besluit bevat 2 bijlagen. Bijlage 1 omschrijft de inhoud van de opleiding die de ambtenaren moeten volgen om een vuurwapen en dwangmiddelen (Pepperspray (OC), telescopische wapenstok, handboeien) te dragen. Bijlage 2 specificeert de opdrachten waarvoor de personeelsleden al dan niet wapens moeten dragen. Dit besluit treedt in werking op 3 maart 2021. 
Een theoretisch en praktisch opleidingsprogramma
De ambtenaren van de Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen moeten de volgende opleidingen volgen:
een theoretische opleiding over legaal kader wapengebruik (een halve dag);
een praktische opleiding:
-
voor ambtenaren met een vuurwapen: een basisopleiding over geweldbeheersing met vuurwapen (3 dagen met test, vervolgens een jaarlijkse test);
-
voor andere wapendracht dan vuurwapens, opleidingen over:
communicatietechnieken in het kader van anti-agressie;
gebruik van de telescopische wapenstok;
gebruik van pepperspray;
fouilleren en aanbrengen van handboeien.

De bijlage specificeert ook de tests die na afloop van deze opleiding worden georganiseerd en de slaagvoorwaarden.
Lijst van de opdrachten waarvoor de personeelsleden wapens moeten dragen
Volledige wapendracht is alleen verplicht voor opdrachten van de mobiele entiteiten van de administratie Operaties bij opdrachten van:
controle op de openbare weg en op de trein;
de motards;
het rummageteam, de havenbrigade, de maritieme brigade;
de hondenteams;
de bewakingsteams in de havens en luchthaven;
de beveiligingspool te Gosselies.
Volledige wapendracht is ook voorzien voor:
de personeelsleden van de teams van de administratie Opsporing;
de occasionele monitoren en de lesgevers Geweldbeheersing.
Andere ambtenaren hoeven geen vuurwapens te dragen, maar zijn wel uitgerust met een wapenstok, een pepperspray, een set handboeien en een kogelwerend vest:
de teams passagiers- en bagagecontrole op de luchthavens;
de teams die hun taken uitvoeren met de backscatter en de teams voor de mobiele containerscanners;
de teams van de mobiele scanvans;
de accijnscontroleteams.
Sommige ambtenaren mogen vuurwapens in burger dragen, onder bepaalde voorwaarden:
de personeelsleden van de teams van de administratie Opsporing;
de instructeurs geweldbeheersing;
de accijnscontroleteams.
Enkele kleine wijzigingen
Het ministerieel besluit brengt daarnaast enkele kleine wijzigingen aan:
de naam van de overheid wordt ‘Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen’ (vroeger was dat ‘Administratie der douane en accijnzen’);
de ‘directeur-generaal’ wordt de ‘Administrateur-generaal van de douane en accijnzen’;
de telescopische wapenstok vervangt de ‘matrak van rubber met een maximumlengte van 45 cm’.
Inwerkingtreding: 3 maart 2021

Bron:  Ministerieel besluit van 24 februari 2021 tot wijziging van het Ministerieel besluit van 4 november 1992 inzake de wapens die behoren tot de reglementaire uitrusting van de ambtenaren van de Administratie der douane en accijnzen en inzake de bijzondere bepalingen betreffende het voorhanden hebben, het bewaren en het dragen van die wapens,B.S. 2 maart 2021