Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in

Interesse?

Wenst u volledige toegang tot wetgeving, rechtspraak, praktische commentaarteksten en nieuwsberichten op maat van politiediensten?


Het Belgische politiewezen 2021 - Wetboek (NIEUW)Met het wetboek Het Belgische politiewezen hebt u alle wetgeving over de organisatie en de bevoegdheden van de politie in één standaardwerk. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Zakboekje politiestatuut 2021 (NIEUW)Met het Zakboekje Politiestatuut 2021 hebt u duidelijke en volledige basisinformatie over het personeelsstatuut bij de politie. Daarnaast krijgt u een actueel antwoord op alle onduidelijkheden en vragen over dit statuut in volle evolutie. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Verkeersvademecum 2021 (NIEUW)In editie 2021 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2020. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2021 (NIEUW)Het Interventiezakboekje 2021 bestaat uit 72 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoerHet Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Zakboekje strafrechtPraktisch werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Volledig geüpdatet en uitgebreid met nieuwe commentaarteksten (o.a. over vruchtafdrijving, grafschennis, belaging, schending van het beroepsgeheim, bijzondere vormen van oplichting, handel in menselijke organen). U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Alleen nog elektronische identiteitskaarten met vingerafdrukken voor Belgen

Nieuws - 23/02/2021
-
Auteur 
Laure Lemmens


Lokale besturen mogen voortaan alleen nog elektronische identiteitskaarten mét vingerafdrukken uitreiken aan Belgen die in ons land hun hoofdverblijfsplaats hebben. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden wil de vernieuwde e-ID’s meer concreet voor iedere aanvraag na 10 december 2020.
De minister maakt de overstap naar de vernieuwde e-ID daarmee definitief. Tenminste voor de Belgen die in België hun hoofdverblijfplaats hebben. Voor Belgen met een hoofdverblijfplaats in het buitenland geldt de regel bijvoorbeeld niet.
Hoe dan ook, minister Verlinden heeft de datum dan wel formeel vastgelegd op 10 december 2020, de kaarten circuleren al ruim een jaar. Begin 2020 zijn een aantal gemeenten gestart met een proefproject. En in de loop van vorig jaar zijn de andere lokale besturen overgeschakeld op de vernieuwde e-ID met vingerafdrukken. Intussen hebben dus al heel wat Belgen de nieuwe kaart gekregen. 

Wie nog een een oude kaart heeft, hoeft niet te panikeren. De oude e-ID's blijven geldig tot hun vervaldatum. Wanneer ze gestolen, beschadigd of verloren raken, zullen ze wel vervangen worden door een nieuwe versie met vingerafdrukken.
In werking: 1 maart 2021.

Bron:  15 JANUARI 2021. - Ministerieel besluit tot bepaling van de datum van inwerkingtreding van artikel 3, § 5, eerste lid, van het koninklijk besluit van 25 maart 2003 betreffende de identiteitskaarten,BS 19 februari 2021, bl. 16054.