Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in

Interesse?

Wenst u volledige toegang tot wetgeving, rechtspraak, praktische commentaarteksten en nieuwsberichten op maat van politiediensten?Het Belgische politiewezen 2021 - Wetboek (NIEUW)Met het wetboek Het Belgische politiewezen hebt u alle wetgeving over de organisatie en de bevoegdheden van de politie in één standaardwerk. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Zakboekje politiestatuut 2021 (NIEUW)Met het Zakboekje Politiestatuut 2021 hebt u duidelijke en volledige basisinformatie over het personeelsstatuut bij de politie. Daarnaast krijgt u een actueel antwoord op alle onduidelijkheden en vragen over dit statuut in volle evolutie. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Verkeersvademecum 2021 (NIEUW)In editie 2021 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2020. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2021 (NIEUW)Het Interventiezakboekje 2021 bestaat uit 72 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoerHet Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Zakboekje strafrechtPraktisch werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Volledig geüpdatet en uitgebreid met nieuwe commentaarteksten (o.a. over vruchtafdrijving, grafschennis, belaging, schending van het beroepsgeheim, bijzondere vormen van oplichting, handel in menselijke organen). U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Vlaamse regering versoepelt afdekplicht en ladingvoorschriften in Wegcode

Nieuws - 10/02/2021
-
Auteur 
Droits Quotidiens Legal Design


Wie granen, vlas, stro of veevoeder vervoert, moet zijn lading niet meer afdekken op voorwaarde dat ze niet opwaait. Vervoerders van vlas mogen hun balen vlas ook hoger laden: tot maximum 4,30 meter in plaats van 4 meter.
Graangewassen, vlas, stro en veevoeder die in bulk of balen vervoerd worden op de Vlaamse openbare weg, moeten overdekt zijn met een dekzeil of een net. Daarop bestond al één uitzondering: als het vervoer binnen een straal van 25 km van de plaats van de lading blijft en niet langs een autosnelweg gaat, dan is de afdekking niet nodig. Daaraan wordt nu een tweede uitzondering toegevoegd: als de lading niet stuift of waait (dus geen kleine deeltjes verspreidt), dan moet ze ook niet meer afgedekt worden.
Maximum 4,30 m hoog voor vlas
De maximumhoogte voor een beladen voertuig is normaal gezien 4 meter. Voor het vervoer van geperste balen vlas wordt dat maximum opgetrokken naar 4,30 meter.
De standaardhoogte was net te laag om 3 gemiddelde balen vlas op elkaar te vervoeren. In combinatie met het feit dat vlasstengels in volle lengte moeten bewaard worden en de balen dus niet ingekort konden worden, zorgde de 4 meter voor een verlies aan ruimte en extra kosten. Door het maximum naar 4,30 meter te verhogen, kan de vervoerder 3 balen vlas op elkaar stapelen.
De vervoerder blijft verplicht om zijn lading voldoende te zekeren, de maximale massa na te leven en altijd voorzichtig te zijn, vooral wanneer hij onder bruggen moet doorrijden.
In werking: 14 februari 2021, tien dagen na publicatie in Belgisch Staatsblad