Ook tijdens de Corona-crisis garanderen we onze klantenservice
Wolters Kluwer volgt de ontwikkelingen
van COVID-19 op de voet.
We stellen alles in het werk om de gezondheid
en de veiligheid van onze werknemers,
hun families en onze klanten veilig te stellen
en dit zonder de dienstverlening aan onze klanten te onderbreken.

U kunt intussen onverminderd op ons blijven rekenen.
De meeste medewerkers kunnen thuis werken,
ook ons Customer Service Team.
U kan hen nog steeds tijdens de kantooruren,
elke werkdag tussen 8u30-12u30 en 13u30-16u30,
bereiken.


Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in

Interesse?

Wenst u volledige toegang tot wetgeving, rechtspraak, praktische commentaarteksten en nieuwsberichten op maat van politiediensten?Zakboekje politiestatuut 2021 (NIEUW)Met het Zakboekje Politiestatuut 2021 hebt u duidelijke en volledige basisinformatie over het personeelsstatuut bij de politie. Daarnaast krijgt u een actueel antwoord op alle onduidelijkheden en vragen over dit statuut in volle evolutie. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Verkeersvademecum 2021 (NIEUW)In editie 2021 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2020. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2021 (NIEUW)Het Interventiezakboekje 2021 bestaat uit 72 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoerHet Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Zakboekje strafrechtPraktisch werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Volledig geüpdatet en uitgebreid met nieuwe commentaarteksten (o.a. over vruchtafdrijving, grafschennis, belaging, schending van het beroepsgeheim, bijzondere vormen van oplichting, handel in menselijke organen). U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Brussel stelt voertuigen met ‘V-plaat’ en ‘U’-plaat vrij van verkeersbelasting en BIV

Nieuws - 06/01/2021
-
Auteur 
Christine Van Geel


Brussel stelt voertuigen met een beroepsplaat (‘V-plaat’) en een nationale plaat (‘U’-plaat) vrij van de jaarlijkse verkeersbelasting en de belasting op de inverkeerstelling (BIV). Deze wijziging geldt vanaf 1 januari 2021. De vrijstelling is echter niet van toepassing als de belastingplichtige een vennootschap, een autonoom overheidsbedrijf of een vzw met leasingactiviteiten is.
Voertuigen met ‘V-plaat’ of ‘U-plaat’
Op 1 januari 2021 werden twee nieuwe types van tijdelijke kentekenplaten geïntroduceerd:
de beroepsplaat (‘V-plaat’) : dat is de derde commerciële plaat die wordt toegevoegd aan de reeds bestaande proefrit- en handelaarsplaten;
de nationale plaat (‘U-plaat’).
De beroepsplaat (‘V-plaat’) wordt alleen afgegeven aan koetswerkmakers en herstellers van voertuigen om hen in staat te stellen de volgende formaliteiten op het Belgisch grondgebied te vervullen :
de levering van het voertuig ;
de controle van het voertuig na een herstelling ;
het voorrijden van het voertuig om een individuele homologatie te verkrijgen;
het voorrijden van het voertuig bij een instelling belast met de technische controle van de in het verkeer gebrachte voertuigen.
Deze beroepsplaat is geldig gedurende één kalenderjaar; de duur is verlengbaar. Zij kan per voertuig slechts 5, niet noodzakelijkerwijs op elkaar volgende dagen per jaar worden gebruikt.
De nationale plaat (‘U-plaat’) wordt afgegeven aan iedere natuurlijke of rechtspersoon om volgende formaliteiten op het Belgisch grondgebied te kunnen vervullen :
de levering van het voertuig ;
het voorrijden van het voertuig om een individuele goedkeuring te verkrijgen;
het voorrijden van het voertuig bij een instelling belast met de technische controle van de in het verkeer gebrachte voertuigen.
De geldigheidsduur van deze nationale plaat bedraagt één kalenderjaar; deze duur is niet verlengbaar. Zij kan slechts 20 opeenvolgende kalenderdagen worden gebruikt.
Vrijstelling van verkeersbelasting en BIV
Brussel past nu het Wetboek van de met inkomstenbelastingen gelijkgestelde belastingen (Br. WIGB) aan om voertuigen met een beroeps- of nationale plaat uitdrukkelijk vrij te stellen van de jaarlijkse verkeersbelasting en de belasting op de inverkeerstelling (BIV) (nieuwe §3, art. 5, Br. WIGB en wijziging lid 1 en nieuw lid 3, art. 96, Br. WIGB).
Opgelet!
De vrijstelling van deze voertuigen is niet van toepassing als de belastingplichtige een vennootschap, een autonoom overheidsbedrijf of een vzw met leasingactiviteiten is.
In werking
De ordonnantie van 18 december 2020 treedt in werking op 1 januari 2021.
Ze voegt de vrijstelling van deze voertuigen toe aan het Brussels Wetboek van de met inkomstenbelastingen gelijkgestelde belastingen.