Ook tijdens de Corona-crisis garanderen we onze klantenservice
Wolters Kluwer volgt de ontwikkelingen
van COVID-19 op de voet.
We stellen alles in het werk om de gezondheid
en de veiligheid van onze werknemers,
hun families en onze klanten veilig te stellen
en dit zonder de dienstverlening aan onze klanten te onderbreken.

U kunt intussen onverminderd op ons blijven rekenen.
De meeste medewerkers kunnen thuis werken,
ook ons Customer Service Team.
U kan hen nog steeds tijdens de kantooruren,
elke werkdag tussen 8u30-12u30 en 13u30-16u30,
bereiken.


Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in

Interesse?

Wenst u volledige toegang tot wetgeving, rechtspraak, praktische commentaarteksten en nieuwsberichten op maat van politiediensten?Zakboekje politiestatuut 2021 (NIEUW)Met het Zakboekje Politiestatuut 2021 hebt u duidelijke en volledige basisinformatie over het personeelsstatuut bij de politie. Daarnaast krijgt u een actueel antwoord op alle onduidelijkheden en vragen over dit statuut in volle evolutie. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Verkeersvademecum 2021 (NIEUW)In editie 2021 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2020. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2021 (NIEUW)Het Interventiezakboekje 2021 bestaat uit 72 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoerHet Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Zakboekje strafrechtPraktisch werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Volledig geüpdatet en uitgebreid met nieuwe commentaarteksten (o.a. over vruchtafdrijving, grafschennis, belaging, schending van het beroepsgeheim, bijzondere vormen van oplichting, handel in menselijke organen). U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Oplossing voor conflict tussen Grondwettelijk recht op godsdienstbeleving en covid-19-maatregelen

Nieuws - 15/12/2020
-
Auteur 
Carine Govaert


Na een arrest van de Raad van State besliste de federale regering om het samenscholingsverbod uit het covid-19-besluit te versoepelen voor de uitoefening van de eredienst. Die versoepeling gaat in op zaterdag, 12 december 2020.
Op verzoek van enkele Joodse organisaties besliste de Raad van State op 8 december 2020 dat de federale overheid de artikelen 15, §§3 en 4, en 17 van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken moest vervangen door maatregelen die de collectieve uitoefening van de eredienst niet onevenredig beperkten.
Het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 verbood de collectieve uitoefening van de eredienst en de collectieve uitoefening van de niet-confessionele morele dienstverlening en van activiteiten binnen een filosofisch-levensbeschouwelijke vereniging, om de verspreiding van het covid-19-virus tegen te gaan (art. 17). Het MB liet wel nog huwelijken toe – in aanwezigheid van de echtgenoten, hun kinderen tot 12 jaar, hun getuigen en de ambtenaar van de burgerlijke stand of de bedienaar van de eredienst – en begrafenissen of crematies – waarop 15 personen aanwezig mochten zijn, kinderen tot 12 jaar niet meegerekend (art. 15, §§3-4).
Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden stuurt nu bij: het verbod op de collectieve uitoefening van de eredienst (art. 17) wordt geschrapt en de uitzondering op het samenscholingsverbod voor begrafenissen en crematies wordt veralgemeend. Bovendien preciseert ze dat de bedienaar van de ceremonie niet meegerekend wordt bij de 15 toegelaten volwassenen.
Vanaf nu mag dus een maximum van 15 personen – kinderen t.e.m. 12 jaar, de ambtenaar van de burgerlijke stand en de bedienaar van de eredienst miet meegeteld – de volgende activiteiten bijwonen in de gebouwen die daarvoor bestemd zijn:
burgerlijke huwelijken
begrafenissen en crematies, en
de collectieve uitoefening van de eredienst en de collectieve uitoefening van de niet-confessionele morele dienstverlening en van activiteiten binnen een filosofisch-levensbeschouwelijke vereniging.
Het ministerieel besluit herhaalt ook de preventiemaatregelen die alle betrokkenen moeten naleven.
In werking op: 12 december 2020.

Bron:  11 december 2020. - Ministerieel besluit houdende wijziging van het ministerieel besluit van 28 oktober 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken,BS 11 december 2020.

Extra informatie: Geraakte artikels: MB van 28 oktober 2020, art. 15 en art. 17.