Ook tijdens de Corona-crisis garanderen we onze klantenservice
Wolters Kluwer volgt de ontwikkelingen
van COVID-19 op de voet.
We stellen alles in het werk om de gezondheid
en de veiligheid van onze werknemers,
hun families en onze klanten veilig te stellen
en dit zonder de dienstverlening aan onze klanten te onderbreken.

U kunt intussen onverminderd op ons blijven rekenen.
De meeste medewerkers kunnen thuis werken,
ook ons Customer Service Team.
U kan hen nog steeds tijdens de kantooruren,
elke werkdag tussen 8u30-12u30 en 13u30-16u30,
bereiken.


Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in

Interesse?

Wenst u volledige toegang tot wetgeving, rechtspraak, praktische commentaarteksten en nieuwsberichten op maat van politiediensten?Wetboek wegverkeer en wegvervoer (NIEUW)Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Zakboekje strafrecht 2020Praktisch werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Volledig geüpdatet en uitgebreid met nieuwe commentaarteksten (o.a. over vruchtafdrijving, grafschennis, belaging, schending van het beroepsgeheim, bijzondere vormen van oplichting, handel in menselijke organen). U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Zakboekje politiestatuut 2020Met het Zakboekje Politiestatuut 2020 hebt u duidelijke en volledige basisinformatie over het personeelsstatuut bij de politie. Daarnaast krijgt u een actueel antwoord op alle onduidelijkheden en vragen over dit statuut in volle evolutie. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Verkeersvademecum 2020In editie 2020 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2019. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2020Het ‘Interventiezakboekje 2020’ bestaat uit 72 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. Het hele boekje is geüpdatet en in vergelijking met editie 2019 zijn er fiches toegevoegd over 'Camerawet politie', 'Cannabis light' en 'Drones'. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Omzendbrief GPI 95 geeft politie algemene richtlijnen voor het dragen van kogelwerende vesten, maar details blijven geheim

Nieuws - 13/11/2020
-
Auteur 
Laure Lemmens


Omzendbrief GPI bevat algemene richtlijnen voor het dragen van een kogelwerend vest tijdens opdrachten van bestuurlijke en gerechtelijke politie. Minister van Binnenlandse zaken, Verlinden vraagt de politiediensten om de regels zo goed als mogelijk te volgen en te implementeren. Maar ze benadrukt dat de richtlijnen geen enkele verplichting inhouden.De omzendbrief komt er op vraag van de politiezones en federale politiediensten zelf. Tot nog toe bestond er immers geen algemene richtlijn of algemeen beleid voor het dragen van een kogelwerend vest. Met een wirwar aan regels en verwarring tot gevolg.
Richtlijnen vormen leidraad
De omzendbrief is een leidraad. Het gaat louter om indicaties die het de bevoegde korpschefs en directeurs gemakkelijker moeten maken om hun concrete operationele beslissingen te nemen. Ze mogen dus afwijken van de algemene richtlijnen, maar zijn dan wel verplicht om zowel een operationele risicoanalyse uit te voeren als een risicoanalyse m.b.t. welzijn op het werk. De minister vraagt wel om afwijkingen zo veel mogelijk te beperken.
Tot slot geeft ze aan dat de bestaande richtlijnen die door bepaalde lokale politiezones overlegd zijn op de basisoverlegcomités van toepassing blijven.
Omzendbrief geeft geen details
Maar hier stopt het. De precieze aanbevelingen voor het dragen van een kogelwerend vest zijn ‘omwille van het vertrouwelijke karakter van de materie’ niet gepubliceerd. Ook de normen voor het dragen van een kogelwerend vest, zoals het zichtbaar of discreet dragen, blijven geheim.
De omzendbrief geeft wel aan dat het dragen van een kogelwerend vest afhankelijk is van het actuele dreigingsniveau (vastgelegd na dreigingsevaluatie van het OCAD) en het type opdracht dat moet worden uitgevoerd. Met de risicoanalyses als doorslaggevende factor voor de beslissing tot het al dan niet dragen van een vest.
Maar wel uitzonderingen
De minister geeft een aantal situaties mee waarin geen toepassing moet worden gemaakt van de principes uit de omzendbrief. Met name tijdens opdrachten uitgevoerd door de Directie van de Speciale Eenheden of de Bijzondere Bijstand in de Lokale Politie (Omzendbrief GPI 81), tijdens het traject van huis naar de plaats van tewerkstelling en omgekeerd en bij verplaatsingen in burgerkledij met het openbaar vervoer.
In deze situatie maakt de bevoegde korpschef of directeur een risicoanalyse van de meest gepaste maatregelen zonder dat ze daarbij op enige manier gebonden zijn aan de regels uit de omzendbrief.

Bron:  26 oktober 2020 - Ministeriële omzendbrief nr. GPI 95 betreffende het dragen van de kogelwerende vest, BS 12 november 2020, p.80007;