Ook tijdens de Corona-crisis garanderen we onze klantenservice
Wolters Kluwer volgt de ontwikkelingen
van COVID-19 op de voet.
We stellen alles in het werk om de gezondheid
en de veiligheid van onze werknemers,
hun families en onze klanten veilig te stellen
en dit zonder de dienstverlening aan onze klanten te onderbreken.

U kunt intussen onverminderd op ons blijven rekenen.
De meeste medewerkers kunnen thuis werken,
ook ons Customer Service Team.
U kan hen nog steeds tijdens de kantooruren,
elke werkdag tussen 8u30-12u30 en 13u30-16u30,
bereiken.


Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in

Interesse?

Wenst u volledige toegang tot wetgeving, rechtspraak, praktische commentaarteksten en nieuwsberichten op maat van politiediensten?Wetboek wegverkeer en wegvervoer (NIEUW)Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Zakboekje strafrecht 2020Praktisch werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Volledig geüpdatet en uitgebreid met nieuwe commentaarteksten (o.a. over vruchtafdrijving, grafschennis, belaging, schending van het beroepsgeheim, bijzondere vormen van oplichting, handel in menselijke organen). U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Zakboekje politiestatuut 2020Met het Zakboekje Politiestatuut 2020 hebt u duidelijke en volledige basisinformatie over het personeelsstatuut bij de politie. Daarnaast krijgt u een actueel antwoord op alle onduidelijkheden en vragen over dit statuut in volle evolutie. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Verkeersvademecum 2020In editie 2020 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2019. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2020Het ‘Interventiezakboekje 2020’ bestaat uit 72 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. Het hele boekje is geüpdatet en in vergelijking met editie 2019 zijn er fiches toegevoegd over 'Camerawet politie', 'Cannabis light' en 'Drones'. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Overstap naar nieuwe commerciële kentekenplaten uitgesteld tot 1 januari 2021

Nieuws - 19/10/2020
-
Auteur 
Laure Lemmens


De nieuwe regels voor commerciële kentekenplaten zullen pas op 1 januari 2021 in werking treden. En dus niet op 1 oktober 2020 zoals oorspronkelijk voorzien.
De huidige regels blijven dus van kracht tot het einde van het jaar. Dit betekent dat er de komende maanden dus nog steeds slechts 2 soorten commerciële kentekenplaten circuleren: de handelaarsplaat (“Z-plaat”) en de proefrittenplaat (“ZZ-plaat”). Pas vanaf 1 januari 2021 zullen er 4 types zijn: proefrittenplaten, handelaarsplaten, beroepsplaten en nationale platen.
Beroepsplaat en nationale plaat
De beroepsplaat is bedoeld voor koetswerkmakers en herstellers van voertuigen zodat ze met een voertuig kunnen rondrijden op Belgisch grondgebied tijdens een periode van 5 (niet noodzakelijk opeenvolgende) dagen om het te leveren, te controleren na een herstelling, voor te rijden om een individuele goedkeuring te krijgen of om te laten keuren.
De nationale plaat is verbonden aan een bepaald voertuig zodat er gedurende 20 opeenvolgende kalenderdagen mee kan worden rondgereden op Belgisch grondgebied om het te leveren, voor te rijden voor een individuele goedkeuring of om het te laten keuren.
Eigen beginletter voor elke categorie
De nieuwe commerciële platen zullen er ook wat anders uitzien dan nu zodat ze beter opvallen in het verkeer. Het blijven witte nummerborden met groene karakters, maar iedere plaat krijgt een unieke beginletter die helemaal vooraan komt te staan. De handelaarsplaat zal met de letter Z beginnen, de proefrittenplaat met de letter Y, de beroepsplaat met de letter V en de nationale plaat met de letters UA.
Gekoppeld aan voertuig i.p.v. houder
Andere belangrijke nieuwigheid binnen de nieuwe regels is dat een commerciële plaat vanaf 1 januari 2021 niet meer wordt gekoppeld aan een houder (natuurlijke persoon of rechtspersoon), maar wel toebehoort aan één welbepaald voertuig. Daarmee wil de wetgever misbruik tegengaan.
Wat met aanvragen in 2020?
Nog tot 31 december 2020 kan een nieuwe commerciële kentekenplaat in de huidige vorm worden aangevraagd (handelaarsplaat of proefrittenplaat) en kan een aanvraag worden ingediend om de geldigheidsduur van bestaande commerciële kentekenplaten te verlengen. De afgeleverde en verlengde commerciële kentekenplaten die na 1 oktober zijn aangevraagd zullen gelden tot 31 december 2021.
In werking: 16 oktober 2020

Bronnen: 
-12 OKTOBER 2020. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 15 december 2019 tot wijziging van het koninklijk besluit van 8 januari 1996 tot regeling van de inschrijving van de commerciële platen voor motorvoertuigen en aanhangwagens, bl. 74569.
-12 OKTOBER 2020. - Ministerieel besluit tot wijzing van het ministerieel besluit van 15 december 2019 tot wijziging het ministerieel besluit van 23 juli 2001 betreffende de inschrijving van voertuigen, bl. 74570.
-12 OKTOBER 2020. - Ministerieel besluit tot delegatie van bevoegdheid en machtiging tot ondertekening in het kader van het koninklijk besluit van 8 januari 1996 tot regeling van de inschrijving van de commerciële platen en de nationale platen voor motorvoertuigen en aanhangwagens, bl. 74571.