Ook tijdens de Corona-crisis garanderen we onze klantenservice
Wolters Kluwer volgt de ontwikkelingen
van COVID-19 op de voet.
We stellen alles in het werk om de gezondheid
en de veiligheid van onze werknemers,
hun families en onze klanten veilig te stellen
en dit zonder de dienstverlening aan onze klanten te onderbreken.

U kunt intussen onverminderd op ons blijven rekenen.
De meeste medewerkers kunnen thuis werken,
ook ons Customer Service Team.
U kan hen nog steeds tijdens de kantooruren,
elke werkdag tussen 8u30-12u30 en 13u30-16u30,
bereiken.


Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in

Interesse?

Wenst u volledige toegang tot wetgeving, rechtspraak, praktische commentaarteksten en nieuwsberichten op maat van politiediensten?Zakboekje strafrecht 2020 (NIEUW)Praktisch werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Volledig geüpdatet en uitgebreid met nieuwe commentaarteksten (o.a. over vruchtafdrijving, grafschennis, belaging, schending van het beroepsgeheim, bijzondere vormen van oplichting, handel in menselijke organen). U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Efficiënt aankopen met overheidsopdrachten (NIEUW)Het pas verschenen boek Efficiënt aankopen met overheidsopdrachten is een gids om verantwoord om te gaan met overheidsgeld en tegelijk de kwaliteit van de aan te kopen goederen en diensten te verbeteren. Het legt de noodzakelijke handelingen uit per fase van het inkoopproces. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Zakboekje politiestatuut 2020Met het Zakboekje Politiestatuut 2020 hebt u duidelijke en volledige basisinformatie over het personeelsstatuut bij de politie. Daarnaast krijgt u een actueel antwoord op alle onduidelijkheden en vragen over dit statuut in volle evolutie. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Verkeersvademecum 2020In editie 2020 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2019. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2020Het ‘Interventiezakboekje 2020’ bestaat uit 72 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. Het hele boekje is geüpdatet en in vergelijking met editie 2019 zijn er fiches toegevoegd over 'Camerawet politie', 'Cannabis light' en 'Drones'. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Europese markeringsvereisten voor vuurwapens opgenomen in Belgische wapenwetgeving

Nieuws - 18/08/2020
-
Auteur 
Laure Lemmens


Sinds 17 januari 2020 moeten de Europese lidstaten ervoor zorgen dat de markeringen op vuurwapens minstens 1,6mm groot zijn. Voor die datum waren ze daarin volledig vrij waardoor de markering soms onleesbaar klein was. Iets wat de tracering van de wapens enorm bemoeilijkte. De verplichte minimumgrootte maakt deel uit van Uitvoeringsrichtlijn 2019/68. De bepalingen worden via KB opgenomen in de Belgische wapenwetgeving.
Voor àlle vuurwapens
De minimale lettergrootte geldt voor de markering van àlle vuurwapens die sinds 17 januari 2020 op de Europese markt worden gebracht. En ieder vuurwapenonderdeel dat na vervaardiging of invoering aan een proef onderworpen is.
Er wordt alleen een uitzondering gemaakt voor onderdelen die te klein zijn om op die manier gemarkeerd te worden. Te kleine onderdelen moeten wel minstens een serienummer of een alfanumerieke of digitale code dragen.
De verplichtingen gelden ook voor vuurwapens of de aan de proef onderworpen onderdelen die van bijzonder historisch belang zijn ‘rekening houdend met hun specifieke kenmerken’.
Andere maatregelen voor betere traceerbaarheid
De commissie voert met richtlijn 2019/38 nog een aantal andere maatregelen in voor een betere traceerbaarheid. De lidstaten mogen ook alleen nog maar het Latijnse, Griekse of cyrillische alfabet gebruiken voor markeringen, het talstelsel moet dan weer Arabisch of Romeins zijn. België kiest voor het Latijnse alfabet en het Arabische taalstelsel.
Daarnaast zijn een aantal nieuwe vereisten voor de markeringsplaten op framegroepen of kastgroepen van ‘niet-metallisch materiaal’.
12 augustus 2020
Uitvoeringsrichtlijn 2019/68 is in werking getreden op 6 februari 2019 (20 dagen na publicatie in het Europees Publicatieblad). De lidstaten kregen een jaar de tijd om hun regelgeving aan te passen en uiterlijk op 17 januari 2020 aan de nieuwe bepalingen te voldoen. België is met het KB van 31 juli 2020 dus iets te laat met de omzetting. Het KB is in werking getreden op 12 augustus 2020.

Bron:  31 juli 2020 - Koninklijk besluit tot vaststelling van technische specificaties voor de markering van vuurwapens en de aan de proef onderworpen onderdelen daarvan, BS 12 augustus 2020, p.59652.