Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Vrijstelling van BIV voor elektrische voertuigen en nieuwe nummerplaten In Vlaanderen

Nieuws - 03/08/2020
-
Auteur 
Carine Govaert


Het aanpassingsdecreet bij de Vlaamse begroting 2020 breidt de vrijstelling van BIV op de elektrische voertuigen uit, zodat in de toekomst ook elektrische bussen, autocars en vrachtwagens de vrijstelling van belasting op de inverkeerstelling kunnen genieten. Het decreet herschikt bovendien het fiscaal statuut van de commerciële kentekenplaten voor voertuigen. Want vanaf 1 oktober 2020 bestaan er naast de huidige handelaars- (Z) en proefrittenplaten (ZZ) ook beroeps- en nationale platen.
Vrijstelling voor elektrische voertuigen vanaf 1 juli 2020
De eigenaar van een wegvoertuig dat uitsluitend wordt aangedreven door een elektrische motor of waterstof, betaalt geen belasting op de inverkeerstelling, staat er in de Vlaamse Codex Fiscaliteit.
Maar tot nu gold die vrijstelling alleen voor de ‘wegvoertuigen van natuurlijke personen en andere rechtspersonen dan vennootschappen, autonome overheidsbedrijven en verenigingen zonder winstgevend doel, met leasingactiviteiten’. Het aanpassingsdecreet schrapt die verwijzing naar de natuurlijke en andere rechtspersonen, en opent zo de weg voor een BIV-vrijstelling voor de elektrische voertuigen van busmaatschappijen en transporteurs.
Deze verruimde vrijstelling geldt voor alle voertuigen die vanaf 1 juli 2020 in het verkeer worden gesteld in het Vlaamse gewest.
Vrijstelling voor beroepsplaat of nationale plaat vanaf 1 oktober 2020
De nieuwe beroepsplaat zal het fiscaal regime van de handelaarsplaat volgen. D.w.z.: de plaat zal belastbaar zijn in de niet-vergroende verkeersbelasting en zal vrijstelling van BIV genieten. De gebruiker van een beroepsplaat zal immers dikwijls dezelfde persoon zijn als de gebruiker van een handelaarsplaat. Het is dan ook logisch dat beide platen eenzelfde fiscaal statuut krijgen.
Op een nationale plaat zal géén verkeersbelasting of BIV verschuldigd zijn. De plaat is immers maar 20 dagen geldig.
Deze wijzigingen gelden vanaf 1 oktober 2020. Op die datum worden immers de eerste nieuwe commerciële kentekenplaten uitgereikt.
Volgens het KB van 15 december 2019, dat de nieuwe kentekenplaten invoert, wordt een beroepsplaat toegekend aan een koetswerkhersteller of hersteller van voertuigen en is de plaat bedoeld om gedurende 5 dagen per voertuig, bepaalde formaliteiten te kunnen vervullen. Zoals: het voertuig leveren, of het controleren na een herstelling. Een beroepsplaat blijft een jaar lang geldig. Een nationale plaat is niet gebonden aan een bepaalde houder, maar aan een bepaald voertuig. Zij kan door elke natuurlijke of rechtspersoon in België aangevraagd worden en is bedoeld om op Belgisch grondgebied bepaalde formaliteiten te vervullen, zoals het voertuig leveren, of het laten keuren. Een nationale plaat blijft maar 20 opeenvolgende dagen geldig.
De handelaarsplaat mag vanaf 1 oktober alleen nog gebruikt worden door een handelaar die een activiteit van groot- of kleinhandel in voertuigen uitoefent. En dit om de voertuigen waarvan hij eigenaar is, te gebruiken met het oog op de promotie en verkoop van die voertuigen. De proefrittenplaat mag dan alleen nog gebruikt op voertuigen die nog niet werden goedgekeurd, om proefritten te maken met het oog op een Europese of nationale goedkeuring van het voertuig of van bepaalde onderdelen ervan. Detailhandelaars, carrossiers en herstellers van voertuigen en aanhangwagens kunnen dan geen proefrittenplaten meer aanvragen.

Bron: 26 JUNI 2020. - Programmadecreet bij de aanpassing van de begroting 2020, BS 17 juli 2020, art. 58 e.v.