Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Covid-19: telethuiswerk, samenscholingsverbod en bubbel van 5 vanaf 29 juli

Nieuws - 29/07/2020
-
Auteur 
Carine Govaert


Op 11 en 25 juli werden de anti-covid-19-maatregelen al aangescherpt, maar de regels die vanaf woensdag 29 juli gelden, zijn een pak strenger. Het ministerieel besluit met de nieuwe dringende maatregelen werd in de nacht van dinsdag op woensdag gepubliceerd. De regering en de experten hopen het coronavirus aan te kunnen met telethuiswerk, een samenscholingsverbod voor meer dan 10 personen, en een vaste mini-bubbel van 5 personen.
Telethuiswerk
Waar telethuiswerk tot nu werd ‘aanbevolen’, gaat de regering een stapje verder: ‘Telethuiswerk is sterk aanbevolen bij álle ondernemingen, verenigingen en diensten, welke grootte zij ook hebben, voor alle personeelsleden wiens functie zich ertoe leent’.
Verder blijft alles hetzelfde. Niet-essentiële ondernemingen en verenigingen die geen telethuiswerk toepassen, móeten preventiemaatregelen nemen en de afstandsregel respecteren. De ondernemingen uit de cruciale sectoren en de essentiële diensten – en de producenten, leveranciers, aannemers en onderaannemers van goederen, werken en diensten die essentieel zijn voor de activiteiten van die cruciale sectoren en essentiële diensten – passen de preventiemaatregelen en afstandsregels toe in de mate van het mogelijke. De cruciale sectoren en essentiële diensten worden opgelijst in bijlage bij het anti-covid-19-besluit.
Met deze ‘sterke’ aanbeveling wil de regering de ondernemingen herinneren aan hun telethuiswerk-‘plicht’. Uit de cijfers blijkt namelijk dat het aantal telewerkers sinds de eerste golf van het coronavirus teruggevallen is van 70% op 40%, ‘en dat is niet goed’ – benadrukte viroloog Marc Van Ranst in een interview met de VRT-nieuwsdienst.
Horeca
Horecauitbaters moeten hun tafeltjes permanent herschikken. Vanaf 29 juli mogen zij nog maximum 10 personen plaatsen aan één tafeltje. Tot nu waren dat er 15. Alle andere verplichtingen blijven bestaan: mondmasker, geen bediening aan de bar, de klant moet blijven zitten, enz. én de uitbater moet de contactgegevens van minstens één klant per tafeltje noteren, die gegevens gedurende 14 dagen bijhouden en ze daarna vernietigen.
Uitgebreide registratieplicht
De verplichting om de contactgegevens van minstens één klant per huishouden te noteren, geldt niet alleen in de horeca, maar ook in wellnesscentra, bij gemeenschappelijke sportlessen, in zwembaden, casino’s en speelautomatenhallen, en feest- en receptiezalen.
Het nieuwe MB bevat voor het eerst ook een definitie van het woord ‘huishouden’. Een huishouden bestaat uit: alle personen die onder hetzelfde dak wonen.
Winkel, kermis en markt
Er wordt opnieuw individueel gewinkeld. In winkelcentra: ‘niet langer dan noodzakelijk en gebruikelijk’. In winkels: ‘gedurende een periode van maximum 30 minuten, behalve in geval van een afspraak’.
Markten, brocante- en rommelmarkten, en kermissen kunnen alleen als de lokale overheid dat toelaat. Met maximum 200 deelnemers als het om een jaarmarkt of kermis gaat. En ook hier geldt dat er op de markt individueel wordt gewinkeld, en niet langer dan noodzakelijk en gebruikelijk is.
Kinderen onder hetzelfde dak en personen die nood hebben aan begeleiding doen geen afbreuk aan het individueel shoppen.
Samenscholingsverbod
Samenscholingen van meer dan 10 personen zijn verboden. Tot nu lag dat maximum op 15 personen. Kinderen jonger dan 12 jaar worden niet meegeteld. Het MB preciseert bopvendien dat recepties en banketten met een privékarakter – zoals de familiebarbecue in de tuin – beschouwd worden als samenscholingen.
De uitzonderingen op het samenscholingsverbod worden ingeperkt: maximum 100 personen (i.p.v. 200) bij huwelijken, begrafenissen en religieuze ceremonies; maximum 100 personen bij indoor-evenementen, -voorstellingen, gezeten recepties en -banketten die toegankelijk zijn voor het publiek; maximum 200 personen voor gelijkaardige publieksevenementen buiten (zoals sportwedstrijden), enz.
Bubbel van 5
Elk huishouden mag maximum 5 – steeds dezelfde – volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar ontmoeten in het kader van een privébijeenkomst. Ook op publiek toegankelijke plaatsen. U mag met die personen nauwere contacten hebben, zonder de afstandsregel te moeten respecteren. Voor alle duidelijkheid: de 5 vaste contactpersonen zijn aan elkaar vastgeklikt. Uw 5 vaste contactpersonen mogen op hun beurt geen 5 andere vaste contactpersonen nemen.

Tot nu mocht u per week 15 extra personen zien en dat mochten elke week andere mensen zijn.
Mondmasker
Naast alle andere plaatsen waar een mondmasker al verplicht was, moeten 12-plussers nu ook een mondmasker dragen bij huwelijken, begrafenissen en andere ceremonies, en bij publieksevenementen, zowel binnen als buiten.
Al deze regels gelden vanaf 29 juli 2020.
En in Antwerpen?
Het coronavirus slaat bijzonder hard toe in de stad Antwerpen en de gemeenten daarrond. Daarom heeft de Antwerpse provinciegouverneur Cathy Berx extra strenge maatregelen afgekondigd voor de hele provincie Antwerpen: met verplicht telewerk, een avondklok voor alles en iedereen, een extra mondmaskerplicht, enz. In de meest getroffen zone zijn bovendien álle evenementen en feesten afgelast en moeten fitnesscentra sluiten. Meer daarover op de website van de provincie.

Bron:  28 juli 2020 - Ministerieel besluit houdende wijziging van het ministerieel besluit van 30 juni 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken, BS 28 juli 2020.

Extra informatie: Anti-covid-19-besluit.