Ook tijdens de Corona-crisis garanderen we onze klantenservice
Wolters Kluwer volgt de ontwikkelingen
van COVID-19 op de voet.
We stellen alles in het werk om de gezondheid
en de veiligheid van onze werknemers,
hun families en onze klanten veilig te stellen
en dit zonder de dienstverlening aan onze klanten te onderbreken.

U kunt intussen onverminderd op ons blijven rekenen.
De meeste medewerkers kunnen thuis werken,
ook ons Customer Service Team.
U kan hen nog steeds tijdens de kantooruren,
elke werkdag tussen 8u30-12u30 en 13u30-16u30,
bereiken.


Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in

Interesse?

Wenst u volledige toegang tot wetgeving, rechtspraak, praktische commentaarteksten en nieuwsberichten op maat van politiediensten?Zakboekje strafrecht 2020 (NIEUW)Praktisch werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Volledig geüpdatet en uitgebreid met nieuwe commentaarteksten (o.a. over vruchtafdrijving, grafschennis, belaging, schending van het beroepsgeheim, bijzondere vormen van oplichting, handel in menselijke organen). U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Efficiënt aankopen met overheidsopdrachten (NIEUW)Het pas verschenen boek Efficiënt aankopen met overheidsopdrachten is een gids om verantwoord om te gaan met overheidsgeld en tegelijk de kwaliteit van de aan te kopen goederen en diensten te verbeteren. Het legt de noodzakelijke handelingen uit per fase van het inkoopproces. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Zakboekje politiestatuut 2020Met het Zakboekje Politiestatuut 2020 hebt u duidelijke en volledige basisinformatie over het personeelsstatuut bij de politie. Daarnaast krijgt u een actueel antwoord op alle onduidelijkheden en vragen over dit statuut in volle evolutie. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Verkeersvademecum 2020In editie 2020 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2019. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2020Het ‘Interventiezakboekje 2020’ bestaat uit 72 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. Het hele boekje is geüpdatet en in vergelijking met editie 2019 zijn er fiches toegevoegd over 'Camerawet politie', 'Cannabis light' en 'Drones'. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Kilometerheffing, eurovignet en tol: Europa indexeert maxima voor vrachtwagens van meer dan 3,5 ton

Nieuws - 09/07/2020
-
Auteur 
Carine Govaert


De Europese Eurovignet- of tolrichtlijn legt minimum- en maximumbedragen op voor het verrekenen van infrastructuur- en milieukosten aan transportbedrijven met vrachtwagens van meer dan 3,5 ton. Die tarieven worden om de 2 jaar geïndexeerd. De meeste maxima stijgen lichtjes. De minima wijzigen niet.
De infrastructuurheffing moet in principe de kosten dekken voor de bouw, het onderhoud, de exploitatie en de ontwikkeling van de weginfrastructuur. Het maximumbedrag dat de lidstaten mogen aanrekenen voor het gebruik van hun infrastructuur hangt af van de Euronorm en van het aantal assen van de vrachtwagen. De maxima stijgen voor de hoogste en meest vervuilende klasse met 78 euro per jaar. Voor de minste vervuilende zware vrachtwagens is er een daling met 8 euro per jaar.
 
Maxima voor infrastructuurheffing
Jaartarief
Max. 3 assen
Min. 4 assen
EURO 0
1.475
2.472
EURO I
1.282
2.140
EURO II
1.116
1.861
EURO III
970
1.617
EURO IV of minder vervuilend
882
1.471
Het dagtarief is hetzelfde voor alle voertuigen en stijgt van 12 naar 13 euro.
Naast de zuivere infrastructuurkosten mogen de lidstaten ook kosten voor lucht- en geluidsverontreiniging doorrekenen. En ook daarvoor bestaan er maxima. Ze worden uitgedrukt in cent, per voertuig, per kilometer. De maxima voor luchtverontreiniging stijgen voor iedereen (behalve voor diegenen die een nultarief genieten). Idem voor de maxima voor geluidshinder, al is de stijging minder uitgesproken voor het interlokale verkeer.
Maxima voor luchtverontreinging
Tarief
Voorstadswegen
Interlokale wegen
EURO 0
17,8
13,3
EURO I
12,2
8,9
EURO II
10,0
7,8
EURO III
7,8
6,7
EURO IV
4,5
3,4
EURO V
0
0
EURO V na 31/12/2013
3,4
2,3
EURO VI
0
0
EURO VI na 31/12/2017
2,3
1,2
Minder vervuilend dan EURO VI
0
0
Maxima voor geluidshinder
Tarief
Voorstadswagen
Interlokale wegen
Dag
1,22
0,23
Nacht
2,22
0,34
De tarieven voor luchtverontreiniging en geluidshinder mogen verdubbeld worden in bergachtige gebieden.
De EU-lidstaten beslissen vrij of zij hun infrastructuur- en milieukosten volledig, gedeeltelijk of helemaal niet doorrekenen aan de transportbedrijven. Maar áls zij een heffing invoeren, moeten de tarieven van de lidstaten zich situeren binnen de Europese minima en maxima. Zo moeten in ons land de tarieven van de verkeersbelasting binnen de Europese vork vallen. De belasting op de inverkeerstelling valt daar niet onder.