Ook tijdens de Corona-crisis garanderen we onze klantenservice
Wolters Kluwer volgt de ontwikkelingen
van COVID-19 op de voet.
We stellen alles in het werk om de gezondheid
en de veiligheid van onze werknemers,
hun families en onze klanten veilig te stellen
en dit zonder de dienstverlening aan onze klanten te onderbreken.

U kunt intussen onverminderd op ons blijven rekenen.
De meeste medewerkers kunnen thuis werken,
ook ons Customer Service Team.
U kan hen nog steeds tijdens de kantooruren,
elke werkdag tussen 8u30-12u30 en 13u30-16u30,
bereiken.


Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in

Interesse?

Wenst u volledige toegang tot wetgeving, rechtspraak, praktische commentaarteksten en nieuwsberichten op maat van politiediensten?Zakboekje strafrecht 2020 (NIEUW)Praktisch werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Volledig geüpdatet en uitgebreid met nieuwe commentaarteksten (o.a. over vruchtafdrijving, grafschennis, belaging, schending van het beroepsgeheim, bijzondere vormen van oplichting, handel in menselijke organen). U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Efficiënt aankopen met overheidsopdrachten (NIEUW)Het pas verschenen boek Efficiënt aankopen met overheidsopdrachten is een gids om verantwoord om te gaan met overheidsgeld en tegelijk de kwaliteit van de aan te kopen goederen en diensten te verbeteren. Het legt de noodzakelijke handelingen uit per fase van het inkoopproces. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Zakboekje politiestatuut 2020Met het Zakboekje Politiestatuut 2020 hebt u duidelijke en volledige basisinformatie over het personeelsstatuut bij de politie. Daarnaast krijgt u een actueel antwoord op alle onduidelijkheden en vragen over dit statuut in volle evolutie. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Verkeersvademecum 2020In editie 2020 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2019. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2020Het ‘Interventiezakboekje 2020’ bestaat uit 72 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. Het hele boekje is geüpdatet en in vergelijking met editie 2019 zijn er fiches toegevoegd over 'Camerawet politie', 'Cannabis light' en 'Drones'. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Covid-19: maatregelen strafprocedure en strafuitvoering voor tweede keer verlengd

Nieuws - 19/05/2020
-
Auteur 
Laure Lemmens


De Regering-Wilmès II heeft de maatregelen die ze via haar derde bijzondere machtenbesluit heeft genomen in het kader van de strafprocedure, de strafuitvoering en de detentieveiligheid voor de tweede keer verlengd. Alles schuift met een maand op. De maatregelen voorzien in het besluit zijn daardoor van toepassing van 18 maart tot en met 17 juni 2020 (i.p.v. 17 mei 2020). Behalve de afwijkingen op het onderzoek van telecomgegevens en het heimelijk onderscheppen, kennisnemen en doorzoeken van dataverkeer in informaticasystemen’. Deze maatregelen zijn van toepassing van 18 maart tot en met 17 juli 2020 (i.p.v. 17 juni 2020).
Maar opgelet! Concreet zorgt de verlenging ervoor dat
de verjaringstermijnen van de strafvordering en van de straffen nog geschorst blijven tot en met 17 juli 2020 (een maand na het einde van de crisisperiode op 17 juni 2020)
de fysieke aanwezigheid van partijen in de strafprocedure nog zo veel mogelijk beperkt blijft tot en met 17 juni 2020 (i.p.v. 17 mei 2020). Om de overbrenging van gedetineerden en geïnterneerden zo veel mogelijk te vermijden zal de strafuitvoeringsrechter, de strafuitvoeringsrechtbank en de Kamer tot Bescherming van de maatschappij alleen raadsleden van gedetineerden en geïnterneerden horen. Daarnaast mogen bepaalde beroepen bij de Kamer van Inbeschuldigingstelling schriftelijk behandeld worden
veroordeelde gedetineerden nog tot en met 17 juni 2020 (ipv 17 mei 2020) onder strikte voorwaarden kunnen genieten van een verlengd penitentiair verlof of vervroegde invrijheidstelling
beslissingen om een uitgaansvergunning of beperkte detentie opgeschort blijven tot en met 17 juni 2020 (i.p.v. 17 mei 2020)
de procureur des Konings en de onderzoeksrechter nog tot en met 17 juli 2020 (i.p.v. 17 juni 2020) telecomgegevens kunnen vorderen over een periode die verder in het verleden ligt dan de normale wettelijk vastgestelde periodes
er nog tot en met 17 juli 2020 (i.p.v. 17 juni 2020) afwijkingen gelden op ‘het heimelijk onderscheppen, kennisnemen en doorzoeken van dataverkeer in informaticasystemen’. Zo moet de officier van gerechtelijke politie gedurende de crisisperiode geen vijfdaagse verslaggeving aan de onderzoeksrechter bezorgen. Een verslag als de maatregel technisch correct is opgestart, volstaat. Daarnaast is bijvoorbeeld geen nieuwe machtiging nodig bij het stopzetten en opnieuw opstarten van een lopende maatregel heimelijke zoeking.
In werking: 13 mei 2020. Let op: de regering kan de einddata van de maatregelen uit KB nr. 3 van 9 april 2020 nog eens opschuiven als dat nodig is.

Bron: Koninklijk besluit van 13 mei 2020 tot verlenging van de maatregelen genomen bij het Koninklijk besluit nr. 3 van 9 april 2020 houdende diverse bepalingen inzake strafprocedure en uitvoering van straffen en maatregelen in het kader van de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus COVID-19, BS 13 mei 2020.

Extra informatie: Koninklijk Besluit van 28 april 2020 tot verlenging van de maatregelen genomen bij het Koninklijk Besluit nr. 3 van 9 april 2020 houdende diverse bepalingen inzake strafprocedure en uitvoering van straffen en maatregelen in het kader van de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus COVID-19, BS 28 april 2020.