Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Justitiële databank Sidis Suite: stand van zaken sinds hervorming in 2019

Nieuws - 07/04/2020
-
Auteur 
Laure Lemmens


Welke informatie zit er nog in de justitiële databank Sidis Suite sinds haar hervorming in 2019? De federale regering geeft in een uitvoeringsbesluit tekst en uitleg bij de basisregels uit de Potpourri-wet van 5 mei 2019.
Sidis Suite vs. Geïntegreerd register voor opvolging en controle
Want hoewel Sidis Suite intussen al ruim 5 jaar intensief wordt gebruikt, werd pas vorig jaar een wetgevend kader uitgewerkt. En daarbij maakte de wetgever een aantal opvallende beslissingen. Hij gooide immers de oorspronkelijke plannen overboord om de databank verder uit te breiden zodat politie, parket, Staatsveiligheid en justitiehuizen ze ook zouden kunnen gebruiken voor de opvolging, begeleiding en controle van personen die het voorwerp uitmaken van een strafrechtelijke beslissing en die vrij zijn onder voorwaarden. Hij besliste om die informatie op te nemen in een andere, nieuwe databank: het Geïntegreerd register voor opvolging en controle. Dat zou in de praktijk beter werken want de 2 gegevensbanken hebben een duidelijke eigen finaliteit met andere inhoud en een ander beheer (lees- en schrijfrechten).
Inhoud Sidis Suite
De Potpourri-wet van 5 mei 2019 heeft voor beide databanken de lees- en schrijfrechten bepaald. Maar de wetgever had ook al de basisinhoud vastgelegd. Wat Sidis Suite betreft ging het om
gegevens m.b.t. de gedetineerde (identificatiegegevens, gerechtelijke informatie, gegevens m.b.t. de interne en externe rechtspositie en gezondheidsinformatie)
gegevens van eventuele kinderen die bij de gedetineerde in de gevangenis verblijven
gegevens van bezoekers
gegevens m.b.t. eventuele slachtoffers
Die inhoud is nu verder verfijnd in een KB.
Gedetineerden
Kinderen in de gevangenis
Over de kinderen die bij een gedetineerde verblijven worden alleen identificatiegegevens bewaard: familienaam, voornaam of voornamen, geboortedatum, geboorteplaats en land van geboorte, geslacht, nationaliteit(en) en het identificatienummer van het Rijksregister of van de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid.
Bezoekers
Ook gegevens van bezoekers worden verwerkt in Sidis Suite. Het gaat om de familienaam, voornaam of voornamen, geboortedatum, geslacht, het identificatienummer van het Rijksregister of van de Kruispuntbank van de sociale zekerheid, de postcode, de relatie tot de gedetineerde en een foto van het aangezicht.
Slachtoffers
De bewaarde gegevens i.v.m. slachtoffers zijn beperkt tot de familienaam, voornaam of voornamen en contactgegevens. Daarnaast wordt melding gemaakt van de gegevens uit de slachtofferverklaring of slachtofferfiche.
In werking: 11 april 2020.
Bron:Koninklijk besluit van 20 december 2019 tot uitvoering van artikel 5, § 6, van de wet van 5 mei 2019 houdende diverse bepalingen inzake informatisering van Justitie en modernisering van het statuut van rechters in ondernemingszaken en inzake de notariële aktebank, BS 1 april 2020.