Ook tijdens de Corona-crisis garanderen we onze klantenservice
Wolters Kluwer volgt de ontwikkelingen
van COVID-19 op de voet.
We stellen alles in het werk om de gezondheid
en de veiligheid van onze werknemers,
hun families en onze klanten veilig te stellen
en dit zonder de dienstverlening aan onze klanten te onderbreken.

U kunt intussen onverminderd op ons blijven rekenen.
De meeste medewerkers kunnen thuis werken,
ook ons Customer Service Team.
U kan hen nog steeds tijdens de kantooruren,
elke werkdag tussen 8u30-12u30 en 13u30-16u30,
bereiken.


Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in

Interesse?

Wenst u volledige toegang tot wetgeving, rechtspraak, praktische commentaarteksten en nieuwsberichten op maat van politiediensten?Zakboekje strafrecht 2020 (NIEUW)Praktisch werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Volledig geüpdatet en uitgebreid met nieuwe commentaarteksten (o.a. over vruchtafdrijving, grafschennis, belaging, schending van het beroepsgeheim, bijzondere vormen van oplichting, handel in menselijke organen). U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Efficiënt aankopen met overheidsopdrachten (NIEUW)Het pas verschenen boek Efficiënt aankopen met overheidsopdrachten is een gids om verantwoord om te gaan met overheidsgeld en tegelijk de kwaliteit van de aan te kopen goederen en diensten te verbeteren. Het legt de noodzakelijke handelingen uit per fase van het inkoopproces. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Zakboekje politiestatuut 2020Met het Zakboekje Politiestatuut 2020 hebt u duidelijke en volledige basisinformatie over het personeelsstatuut bij de politie. Daarnaast krijgt u een actueel antwoord op alle onduidelijkheden en vragen over dit statuut in volle evolutie. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Verkeersvademecum 2020In editie 2020 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2019. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2020Het ‘Interventiezakboekje 2020’ bestaat uit 72 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. Het hele boekje is geüpdatet en in vergelijking met editie 2019 zijn er fiches toegevoegd over 'Camerawet politie', 'Cannabis light' en 'Drones'. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Financiering van eindeloopbaanmaatregelen lokale politie loopt verder in 2020

Nieuws - 04/03/2020
-
Auteur 
Laure Lemmens


De Federale Pensioendienst (FDP) zal in 2020 – net als de voorbije 4 jaar – per kwartaal een bepaald bedrag doorsluizen vanuit het Gesolidariseerd Pensioenfonds aan de Openbare Schatkist om de financiering van de eindeloopbaanmaatregelen voor de lokale politie te verzekeren. In totaal zal maximum 46.125.000 euro worden doorgestort. Goed nieuws voor de lokale politie die daardoor opnieuw subsidies kan krijgen om de bijkomende uitgaven te dragen van het eindeloopbaanregime (aangepaste betrekking) en de NAVAP-regeling (stelsel van non-activiteit voorafgaand aan het pensioen).
Pensioenarrest Grondwettelijk Hof
Met arrest 103/2014 heeft het Grondwettelijk Hof enkele jaren geleden komaf gemaakt met de gunstregimes voor het vervroegd pensioen bij de politie. Sindsdien moeten heel wat politiemensen langer werken. Als compensatie introduceerde de federale regering via een KB van 9 november 2015 een eindeloopbaanregeling waardoor de leden van het operationeel kader die minstens 58 jaar zijn, een aangepaste job kunnen vragen. En ze creëerde een tijdelijk ‘systeem van non-activiteit’ voor operationelen die voor de uitspraak van het Hof genoten van een preferentiële vervroegde pensioenleeftijd van 54, 56 of 58 jaar. Zij kunnen gedurende 4 jaar voor hun vervroegd pensioen stoppen met werken.
Extra uitgaven opvangen via subsidies
De maatregelen bezorgen de politiezones echter heel wat extra kosten. Daarom heeft de federale overheid destijds beslist om die uitgaven te compenseren via subsidies.
Tijdelijk dan toch. De subsidieregeling uit de wet van 6 juni 2016 liep van 2016 tot en met 2019. Het was immers de bedoeling om een algemene regeling uit te werken en àlle reglementen aan de nieuwe pensioenregeling voor zware beroepen aan te passen.
Door de regeringscrisis kwam het dossier op de achtergrond. Een nieuwe algemene regeling kan en mag pas door de volgende regering worden uitgewerkt.
Dan toch verlenging
Tegelijk was er onduidelijkheid of de subsidies al dan niet zouden worden verdergezet in 2020. “Mijn wetsvoorstel om dat mechanisme te verlengen werd als een nieuw initiatief beschouwd en werd niet aanvaard vanwege de begrotingsbehoedzaamheid in lopende zaken”, zei minister De Crem nog in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken van 9 oktober 2019.
Vandaag komt de wetgever toch met een oplossing om de financiering van het systeem veilig te stellen. Net als de voorbije 4 jaar zullen ieder kwartaal middelen worden doorgestort vanuit het Gesolidariseerd Pensioenfonds naar de Openbare Schatkist. Op die manier is het subsidiemechanisme verzekerd voor het jaar 2020.

Bron:  Wet van 17 februari 2020 tot regeling van de financiering van de eindeloopbaanmaatregelen voor de personeelsleden van de lokale politie voor het jaar 2020, BS 3 maart 2020.