Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Controlecommissie bevestigt: NSPV is representatieve politievakbond

Nieuws - 28/01/2020
-
Auteur 
Laure Lemmens


De voorzitter van de Controlecommissie van de representativiteit van de vakorganisaties in de overheidssector is duidelijk: het Nationaal Syndicaat van het Politie- en Veiligheidspersoneel (NSPV) voldoet aan de wettelijke criteria en vormt dus een representatieve politievakbond. NSPV mag dan ook zitting hebben in het Onderhandelingscomité en de overlegcomités voor de politiediensten. Met deze uitspraak komt definitief een einde aan de saga rond de representativiteit van de vakbond. Die stond begin 2019 nog op de helling na een beslissing van de minister van Binnenlandse Zaken.
Arrest Raad van State
Volgens de minister had de NSPV haar aanvraag tot (her)onderzoek van de representativiteit te laat aangevraagd bij de Controlecommissie. Dat was een inbreuk op de regelgeving en meteen ook een reden voor de minister om de organisatie niet langer als representatief te beschouwen. Een beslissing met ingrijpende gevolgen voor de NSPV: geen deelname meer aan de lokale BOC, geen waarnemer meer bij selectieproceduregesprekken, ledenverlies, enz. De vakbond trok daarom naar de Raad van State om de situatie aan te kaarten.
Met succes, want die oordeelde in februari 2019 in het voordeel van de NSPV. Volgens de raad heeft de wetgever met artikel 12 §1 van de wet van 24 maart 1999 de controlebevoegdheid m.b.t. het representativiteitscriterium immers rechtstreeks toegewezen aan de Controlecommissie.
Meer nog, wat betreft de representatieve vakorganisaties die reeds zitting hebben in het onderhandelingscomité van de politiediensten – zoals de NSPV - ligt het initiatief voor het onderzoek volledig bij de Controlecommissie. De vakorganisatie hoeft in dat geval zelfs geen aanvraag in te dienen. De NSPV bleef dus niet in gebreke.
De Raad van State heeft de tenuitvoerlegging van de beslissing van de minister van Binnenlandse Zaken ten aanzien van de NSPV dan ook geschorst waardoor de NSPV een erkende, representatieve politievakbond bleef.
Onderzoek Controlecommissie
De Controlecommissie nam evenwel het zekere voor het onzekere en heeft toch een representativiteitsonderzoek uitgevoerd. Met op 20 december 2019 de positieve mededeling als resultaat: het NSPV voldoet aan de wettelijke representativiteitscriteria. ‘De organisatie verdedigt met andere woorden de belangen van zowel het operationeel als het administratief en logistiek kader van de politiediensten én heeft een aantal bijdrageplichtige leden dat ten minste 10 % vertegenwoordigt van het totaal aantal personeelsleden van het operationeel, administratief en logistiek kader van de politiediensten’.
Vier representatieve politievakbonden
Er zijn in ons land dus nog steeds 4 representatieve politievakbonden:
de Algemene Centrale van de Openbare Diensten – Politie (ACOD Politie);
het Algemeen Christelijk Vakverbond – Openbare Diensten – Politie (ACV Politie);
het Vrij Syndicaat voor het Openbaar Ambt – Politie (VSOA);
het Nationaal Syndicaat van het Politie- en Veiligheidspersoneel (NSPV).

Bron:  Bericht over de representativiteit van de vakorganisaties (artikel 12, derde lid, van het koninklijk besluit van 8 februari 2001 tot uitvoering van de wet van 24 maart 1999 tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakverenigingen van het personeel van de politiediensten), BS 28 januari 2020.