Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Ernstige seksuele misdrijven op minderjarigen verjaren niet meer

Nieuws - 06/01/2020
-
Auteur 
Ilse Vogelaere


Daders van ernstige seksuele misdrijven op minderjarigen kunnen voortaan altijd vervolgd worden. De strafvordering verjaart niet meer.  Een rechtszaak tegen de daders is dus steeds mogelijk, ook al doen de minderjarige slachtoffers pas tientallen jaren later aangifte van het misbruik.
De strafvordering verjaart niet meer voor bv. voyeurisme, aanranding van de eerbaarheid, verkrachting, online grooming, organisatie en exploitatie van prostitutie, kinderpornografie, genitale verminking en mensenhandel met het oog op seksuele uitbuiting. Dit alles onder de voorwaarde dat deze misdrijven gepleegd zijn op minderjarigen.
Tot nu geldt er voor seksuele misdrijven op minderjarigen in de meeste gevallen een verjaringstermijn van 15 jaar, soms 20 jaar. Die termijn begint te lopen vanaf de meerderjarigheid van het slachtoffer. Maar slachtoffers zijn vaak pas vele jaren na de feiten klaar om het seksuele misbruik naar buiten te brengen. Vaak is de strafvordering dan al verjaard. Om te vermijden dat daders ongestraft kunnen blijven rondlopen, wordt de verjaringstermijn dus afgeschaft.
Voor seksuele misdrijven op meerderjarigen verandert er niets. De huidige verjaringstermijnen blijven gelden.
De wet van 14 november 2019 en de reparatiewet van 5 december 2019 zijn in werking getreden op 30 december 2019.

Bron:
- Wet van 14 november 2019 tot wijziging van de wet van 17 april 1878 houdende de voorafgaande titel van het Wetboek van Strafvordering wat de afschaffing van de verjaring van ernstige seksuele misdrijven op minderjarigen betreft, BS 20 december 2019
- Wet van 5 december 2019 tot wijziging van artikel 21 van de voorafgaande titel van het Wetboek van Strafvordering

Extra informatie:
V.T.Sv. (art. 21 en 21bis)