Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in

Interesse?

Wenst u volledige toegang tot wetgeving, rechtspraak, praktische commentaarteksten en nieuwsberichten op maat van politiediensten?Wetboek wegverkeer en wegvervoer 2019 (NIEUW)Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Nieuw in editie 2019: de wetgeving die geldt voor autorally’s op de openbare weg en voor wielerwedstrijden en alle-terreinwedstrijden, werd toegevoegd in het nieuwe deel ‘Sportwedstrijden op de openbare weg’. U kunt het boek meteen bestellen via de webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Zakboekje strafprocesrecht 2019Dit zakboekje is een echte handleiding die het mogelijk maakt om de soms complexe regels van het strafprocesrecht efficiënt in de praktijk te gebruiken. Geschikt voor zowel politiemensen als advocaten. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Zakboekje politiestatuut 2019Met het Zakboekje Politiestatuut 2019 hebt u duidelijke en volledige basisinformatie over het personeelsstatuut bij de politie. Daarnaast krijgt u een actueel antwoord op alle onduidelijkheden en vragen over dit statuut in volle evolutie. Deze editie is helemaal bijgewerkt tot en met 1 september 2018. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Interventiezakboekje 2019Het ‘Interventiezakboekje 2019’ bestaat uit 69 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. Het hele boekje is geüpdatet en in vergelijking met editie 2018 is er een fiche toegevoegd over 'Bijzondere Opsporingsmethoden met betrekking tot ICT en afluisteren'. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

App Focus@GPI bij alle politiezones in gebruik tegen halfweg 2020

Nieuws - 27/11/2019
-
Auteur 
Tom Depla


In het voorjaar van 2019 gingen negen lokale politiezones en de federale wegpolitie van Antwerpen van start met Focus@GPI. Dat is een app waarmee politiemensen via een smartphone snel toegang kunnen krijgen tot een reeks beveiligde databanken. Begin 2020 zouden al 100 lokale politiezones over de app moeten beschikken en tegen halfweg 2020 alle zones. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Pieter De Crem op een parlementaire vraag.

De originele Focus-app werd ontwikkeld door de politiezone Antwerpen in samenwerking met Digipolis, de ICT-partner van de stad. Sinds begin 2018 wordt de mobiele toepassing er door de personeelsleden gebruikt. Dankzij het gebruiksgemak en de goede werking besliste de federale politie om de app uit te rollen naar alle lokale en federale politiekorpsen, zowel in een Nederlandstalige als een Franstalige versie.
Laatste golf in tweede trimester 2020
De app werd vanaf mei 2019 ter beschikking gesteld van negen lokale politiezones en de federale wegpolitie van Antwerpen. Een tweede golf van eenheden kreeg Focus@GPI in oktober. Het ging om 27 lokale politiezones en 13 federale eenheden, waaronder 8 eenheden van de federale gerechtelijke politie. Een derde golf van ingebruikname is gepland begin 2020. Daaraan zullen 60 politiezones en andere eerstelijndiensten van de federale politie deelnemen. "Op dat ogenblik zullen 100 lokale politiezones over Focus beschikken, waarmee ongeveer 70% van het lokaal operationeel politiekader wordt bereikt", aldus De Crem. Een vierde en laatste golf is gepland in het tweede trimester van 2020.
Toegang tot databanken
Via de app op een smartphone kunnen politiemensen op het terrein snel en eenvoudig toegang krijgen tot het Strafregister, het Rijksregister en de Databank met nummerplaten raadplegen. Ze kunnen er ook een proces-verbaal mee opstellen en andere nuttige informatie bekijken. Doordat persoonsgegevens rechtstreeks via de app kunnen worden opgevraagd, worden de medewerkers van de dispatching gedeeltelijk ontlast. Gebruikers van de app kunnen wel niet altijd alle beveiligde databanken raadplegen. "Gebruiksrechten voor de mobiele toepassingen worden gepersonaliseerd toegekend en alle uitgevoerde opzoekingen worden gelogd", liet De Crem eerder dit jaar weten. De eenheden kiezen bovendien zelf in welke politiebasisfunctionaliteiten Focus@GPI wordt gebruikt. 
Ontwikkeling i-Police
De minister gaf ook toelichting over ‘i-Police’. Dat project moet leiden tot een nieuw, geïntegreerd ICT-platform voor de politiediensten. Voor de ontwikkeling en implementatie van die oplossing werd een overheidsopdracht uitgeschreven die gegund zal worden via de procedure van concurrentiedialoog. Die procedure is bedoeld voor zeer complexe opdrachten. “De dialoog werd, na het uitsturen van het beschrijvend document en de ontvangst van de eerste oplossingsoffertes, intens gevoerd van mei 2018 tot april 2019”, zo legde De Crem uit. “Eind juni 2019 werd de dialoogfase formeel afgesloten en eerstdaags zullen de geselecteerde consortia het bestek ontvangen met de vraag tot een definitieve offerte. De firma's krijgen vervolgens een antwoordtermijn van twee maanden. Daarna zal de evaluatie uitgevoerd worden.”

Bron: schriftelijke vraag van Tim Vandenput aan de minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken over "Police en Focus@GPI", Bulletin van vragen en antwoorden nr. 4, 25 oktober 2019.