Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in

Interesse?

Wenst u volledige toegang tot wetgeving, rechtspraak, praktische commentaarteksten en nieuwsberichten op maat van politiediensten?Wetboek wegverkeer en wegvervoer 2019 (NIEUW)Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Nieuw in editie 2019: de wetgeving die geldt voor autorally’s op de openbare weg en voor wielerwedstrijden en alle-terreinwedstrijden, werd toegevoegd in het nieuwe deel ‘Sportwedstrijden op de openbare weg’. U kunt het boek meteen bestellen via de webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Zakboekje strafprocesrecht 2019Dit zakboekje is een echte handleiding die het mogelijk maakt om de soms complexe regels van het strafprocesrecht efficiënt in de praktijk te gebruiken. Geschikt voor zowel politiemensen als advocaten. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Zakboekje politiestatuut 2019Met het Zakboekje Politiestatuut 2019 hebt u duidelijke en volledige basisinformatie over het personeelsstatuut bij de politie. Daarnaast krijgt u een actueel antwoord op alle onduidelijkheden en vragen over dit statuut in volle evolutie. Deze editie is helemaal bijgewerkt tot en met 1 september 2018. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Interventiezakboekje 2019Het ‘Interventiezakboekje 2019’ bestaat uit 69 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. Het hele boekje is geüpdatet en in vergelijking met editie 2018 is er een fiche toegevoegd over 'Bijzondere Opsporingsmethoden met betrekking tot ICT en afluisteren'. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Nieuwe uniformverplichtingen voor federale controleurs wegvervoer

Nieuws - 24/09/2019
-
Auteur 
Laure Lemmens


Sinds 20 september gelden nieuwe uniformverplichtingen voor de ‘controleurs wegvervoer’ van de Dienst Controle van het Wegvervoer bij het Directoraat-generaal Wegvervoer en Verkeersveiligheid. Het uniformKB van 1977 is integraal vervangen door een moderne versie. Met voornamelijk aanpassingen die de veiligheid en zichtbaarheid van de controleurs op de openbare weg moeten verbeteren.
De federale controleurs wegvervoer of meer concreet ‘de ambtenaren met een mandaat van officier van gerechtelijke politie die voortdurend opdrachten op verplaatsing vervullen in verband met de controle van het wegvervoer op of langs de openbare weg’ controleren, in nauwe samenwerking met de politie, de naleving van de verkeersreglementering inzake wegvervoer. Ze gaan bijvoorbeeld na of vrachtwagen- en autocarbestuurders de rij- en rusttijden naleven.
Basisuniform
De controleurs wegvervoer dragen tijdens het werk altijd een basisuniform. Er is een lange lijst aan kledingstukken waaruit ze kunnen kiezen afhankelijk van het weer. De meeste items (broek, pull, kousen, sjaal, das, coltrui, fleece vest, thermische set) zijn donker marineblauw van kleur. Het overhemd en de polo zijn lichtblauw.
én veiligheidskledij
Bij controles langs de openbare weg moeten ze naast hun basisuniform ook veiligheidskledij aantrekken. Die kan bestaan uit
een oranje of donker marineblauwe regenjas met reflecterende banden
een donker marineblauwe parka met reflecterende banden
een donker marineblauwe gewatteerde fleece met reflecterende banden of
een oranje veiligheidsvest met reflecterende banden.
Links en rechts op borsthoogte is plaats voorzien voor naamplaatjes. En op de rugzijde van ieder stuk staat het logo van de FOD Mobiliteit.
Graden en kentekens
Het basisuniform bevat een identificatieplaatje en een gradenplaatje, afhankelijk van de functie van de betrokken ambtenaar.
Identificatieplaatje ambtenaar
Identificatieplaatje dienst
Gradenplaatje
De kentekens zijn donker marineblauw en hebben een zilvergrijze opdruk.
Ook verplicht voor toezichthouders
Niet alleen de controleurs zelf, ook de ambtenaren die toezicht houden op hun werk zijn verplicht om het basisuniform en de veiligheidskledij te dragen tijdens de uitoefening van hun ambt of langs de openbare weg.
Bijzonderheden
De leidende ambtenaar van het DG Wegvervoer (of zijn afgevaardigde) kan
andere ambtenaren of experts die deelnemen aan de wegcontroles verplichten om de veiligheidskledij te dragen
andere ambtenaren met een mandaat van officier van gerechtelijke politie inzake controle op het wegvervoer toestemming geven om de veiligheidskledij te dragen tijdens opdrachten op verplaatsing.
In werking: 20 september 2019

Bron:  Koninklijk besluit van 12 juli 2019 betreffende het uniform van bepaalde ambtenaren van het Directoraat-generaal Wegvervoer en Verkeersveiligheid, BS 20 september 2019.