Ook tijdens de Corona-crisis garanderen we onze klantenservice
Wolters Kluwer volgt de ontwikkelingen
van COVID-19 op de voet.
We stellen alles in het werk om de gezondheid
en de veiligheid van onze werknemers,
hun families en onze klanten veilig te stellen
en dit zonder de dienstverlening aan onze klanten te onderbreken.

U kunt intussen onverminderd op ons blijven rekenen.
De meeste medewerkers kunnen thuis werken,
ook ons Customer Service Team.
U kan hen nog steeds tijdens de kantooruren,
elke werkdag tussen 8u30-12u30 en 13u30-16u30,
bereiken.


Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in

Interesse?

Wenst u volledige toegang tot wetgeving, rechtspraak, praktische commentaarteksten en nieuwsberichten op maat van politiediensten?Zakboekje strafrecht 2020 (NIEUW)Praktisch werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Volledig geüpdatet en uitgebreid met nieuwe commentaarteksten (o.a. over vruchtafdrijving, grafschennis, belaging, schending van het beroepsgeheim, bijzondere vormen van oplichting, handel in menselijke organen). U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Efficiënt aankopen met overheidsopdrachten (NIEUW)Het pas verschenen boek Efficiënt aankopen met overheidsopdrachten is een gids om verantwoord om te gaan met overheidsgeld en tegelijk de kwaliteit van de aan te kopen goederen en diensten te verbeteren. Het legt de noodzakelijke handelingen uit per fase van het inkoopproces. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Zakboekje politiestatuut 2020Met het Zakboekje Politiestatuut 2020 hebt u duidelijke en volledige basisinformatie over het personeelsstatuut bij de politie. Daarnaast krijgt u een actueel antwoord op alle onduidelijkheden en vragen over dit statuut in volle evolutie. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Verkeersvademecum 2020In editie 2020 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2019. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2020Het ‘Interventiezakboekje 2020’ bestaat uit 72 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. Het hele boekje is geüpdatet en in vergelijking met editie 2019 zijn er fiches toegevoegd over 'Camerawet politie', 'Cannabis light' en 'Drones'. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Nieuwe uniformverplichtingen voor federale controleurs wegvervoer

Nieuws - 24/09/2019
-
Auteur 
Laure Lemmens


Sinds 20 september gelden nieuwe uniformverplichtingen voor de ‘controleurs wegvervoer’ van de Dienst Controle van het Wegvervoer bij het Directoraat-generaal Wegvervoer en Verkeersveiligheid. Het uniformKB van 1977 is integraal vervangen door een moderne versie. Met voornamelijk aanpassingen die de veiligheid en zichtbaarheid van de controleurs op de openbare weg moeten verbeteren.
De federale controleurs wegvervoer of meer concreet ‘de ambtenaren met een mandaat van officier van gerechtelijke politie die voortdurend opdrachten op verplaatsing vervullen in verband met de controle van het wegvervoer op of langs de openbare weg’ controleren, in nauwe samenwerking met de politie, de naleving van de verkeersreglementering inzake wegvervoer. Ze gaan bijvoorbeeld na of vrachtwagen- en autocarbestuurders de rij- en rusttijden naleven.
Basisuniform
De controleurs wegvervoer dragen tijdens het werk altijd een basisuniform. Er is een lange lijst aan kledingstukken waaruit ze kunnen kiezen afhankelijk van het weer. De meeste items (broek, pull, kousen, sjaal, das, coltrui, fleece vest, thermische set) zijn donker marineblauw van kleur. Het overhemd en de polo zijn lichtblauw.
én veiligheidskledij
Bij controles langs de openbare weg moeten ze naast hun basisuniform ook veiligheidskledij aantrekken. Die kan bestaan uit
een oranje of donker marineblauwe regenjas met reflecterende banden
een donker marineblauwe parka met reflecterende banden
een donker marineblauwe gewatteerde fleece met reflecterende banden of
een oranje veiligheidsvest met reflecterende banden.
Links en rechts op borsthoogte is plaats voorzien voor naamplaatjes. En op de rugzijde van ieder stuk staat het logo van de FOD Mobiliteit.
Graden en kentekens
Het basisuniform bevat een identificatieplaatje en een gradenplaatje, afhankelijk van de functie van de betrokken ambtenaar.
Identificatieplaatje ambtenaar
Identificatieplaatje dienst
Gradenplaatje
De kentekens zijn donker marineblauw en hebben een zilvergrijze opdruk.
Ook verplicht voor toezichthouders
Niet alleen de controleurs zelf, ook de ambtenaren die toezicht houden op hun werk zijn verplicht om het basisuniform en de veiligheidskledij te dragen tijdens de uitoefening van hun ambt of langs de openbare weg.
Bijzonderheden
De leidende ambtenaar van het DG Wegvervoer (of zijn afgevaardigde) kan
andere ambtenaren of experts die deelnemen aan de wegcontroles verplichten om de veiligheidskledij te dragen
andere ambtenaren met een mandaat van officier van gerechtelijke politie inzake controle op het wegvervoer toestemming geven om de veiligheidskledij te dragen tijdens opdrachten op verplaatsing.
In werking: 20 september 2019

Bron:  Koninklijk besluit van 12 juli 2019 betreffende het uniform van bepaalde ambtenaren van het Directoraat-generaal Wegvervoer en Verkeersveiligheid, BS 20 september 2019.