Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in

Interesse?

Wenst u volledige toegang tot wetgeving, rechtspraak, praktische commentaarteksten en nieuwsberichten op maat van politiediensten?Wetboek wegverkeer en wegvervoer 2019 (NIEUW)Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Nieuw in editie 2019: de wetgeving die geldt voor autorally’s op de openbare weg en voor wielerwedstrijden en alle-terreinwedstrijden, werd toegevoegd in het nieuwe deel ‘Sportwedstrijden op de openbare weg’. U kunt het boek meteen bestellen via de webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Zakboekje strafprocesrecht 2019Dit zakboekje is een echte handleiding die het mogelijk maakt om de soms complexe regels van het strafprocesrecht efficiënt in de praktijk te gebruiken. Geschikt voor zowel politiemensen als advocaten. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Zakboekje politiestatuut 2019Met het Zakboekje Politiestatuut 2019 hebt u duidelijke en volledige basisinformatie over het personeelsstatuut bij de politie. Daarnaast krijgt u een actueel antwoord op alle onduidelijkheden en vragen over dit statuut in volle evolutie. Deze editie is helemaal bijgewerkt tot en met 1 september 2018. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Interventiezakboekje 2019Het ‘Interventiezakboekje 2019’ bestaat uit 69 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. Het hele boekje is geüpdatet en in vergelijking met editie 2018 is er een fiche toegevoegd over 'Bijzondere Opsporingsmethoden met betrekking tot ICT en afluisteren'. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Eigenaar heeft officiële verklaring nodig voor reptielen die niet op positieflijst staan

Nieuws - 20/09/2019
-
Auteur 
Carine Govaert


Begin dit jaar publiceerde de Vlaamse regering een positieflijst met 422 reptielen: 249 soorten hagedissen, 107 slangen en 66 schildpadden. Reptielen die niet op de lijst staan, mogen vanaf 1 oktober niet meer gehouden of verhandeld worden in het Vlaamse gewest. Enige uitzondering: als de particuliere eigenaar kan bewijzen dat hij het dier al vóór 1 oktober 2019 in zijn bezit had. Nakomelingen van dat dier mogen ook, op voorwaarde dat zij bij de eigenaar van het ouderdier blijven.
De eigenaar kan op 3 manieren bewijzen dat hij een niet-toegelaten reptiel al vóór 1 oktober in zijn bezit had:
met het aankoopbewijs. Dat is de originele factuur of een ander bewijs van aankoop dat de volgende gegevens bevat: de aankoopdatum, de correcte soortnaam én het aantal exemplaren;
met een schriftelijke verklaring van de dierenarts of van een vertegenwoordiger van de overheid die beroepsmatig op de hoogte is van de situatie van de reptielen die gehouden worden; of
met een verklaring op erewoord, die online geregistreerd wordt bij het departement Omgeving.
De mogelijkheid om het bezit van een reptiel te bewijzen met een verklaring op erewoord, is nieuw. Ontslagnemend minister van Dierenwelzijn Ben Weyts preciseert dat de verklaring op erewoord ten laatste op 30 november 2019 moet ingevuld zijn en dat de eigenaar daarvoor gebruik moet maken van het officiële formulier dat hij op de website van het Departement Omgeving vindt.
In dat formulier vraagt het departement o.m. naar de identificatie- en contactgegevens van de eigenaar, de plaats waar hij of zij het reptiel houdt, het soort reptiel, en de datum van verwerving of geboorte.