Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in

Interesse?

Wenst u volledige toegang tot wetgeving, rechtspraak, praktische commentaarteksten en nieuwsberichten op maat van politiediensten?Wetboek wegverkeer en wegvervoer 2019 (NIEUW)Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Nieuw in editie 2019: de wetgeving die geldt voor autorally’s op de openbare weg en voor wielerwedstrijden en alle-terreinwedstrijden, werd toegevoegd in het nieuwe deel ‘Sportwedstrijden op de openbare weg’. U kunt het boek meteen bestellen via de webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Zakboekje strafprocesrecht 2019Dit zakboekje is een echte handleiding die het mogelijk maakt om de soms complexe regels van het strafprocesrecht efficiënt in de praktijk te gebruiken. Geschikt voor zowel politiemensen als advocaten. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Zakboekje politiestatuut 2019Met het Zakboekje Politiestatuut 2019 hebt u duidelijke en volledige basisinformatie over het personeelsstatuut bij de politie. Daarnaast krijgt u een actueel antwoord op alle onduidelijkheden en vragen over dit statuut in volle evolutie. Deze editie is helemaal bijgewerkt tot en met 1 september 2018. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Interventiezakboekje 2019Het ‘Interventiezakboekje 2019’ bestaat uit 69 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. Het hele boekje is geüpdatet en in vergelijking met editie 2018 is er een fiche toegevoegd over 'Bijzondere Opsporingsmethoden met betrekking tot ICT en afluisteren'. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Alle 32 Belgische gevangenissen mogen mannelijke gedetineerden opvangen, 9 ook vrouwelijke

Nieuws - 03/09/2019
-
Auteur 
Ilse Vogelaere


Ons land telt 32 gevangenissen. Daarnaast vangt ook de Vlaamse gesloten instelling van Tongeren gedetineerden op. 32 gevangenissen betekent niet dat iedereen in elke gevangenis terecht kan. Een nieuw besluit legt vast wie waar ondergebracht kan worden.
Verdachten onder aanhoudingsbevel
Verdachten onder aanhoudingsbevel kunnen enkel terecht in de gevangenissen van Antwerpen, Aarlen, Bergen, Brugge, Brussel, Dendermonde, Dinant, Doornik, Gent, Hasselt, Hoei, Ieper, Jamioulx, Lantin, Leuze-en-Hainaut, Mechelen, Marche-en-Famenne, Namen, Nijvel, Oudenaarde en Turnhout. En in de hulpgevangenis van Leuven.
In de andere Belgische gevangenissen (Andenne, Beveren, Hoogstraten, Itter, Marneffe, Merksplas, Ruiselede, Saint-Hubert, Wortel en de hoofdgevangenis van Leuven) kunnen zij in principe niet ondergebracht worden. Maar de directeur-generaal van de penitentiaire administratie kan hen in uitzonderlijke gevallen daar toch plaatsen.
Mannen en vrouwen
Alle gevangenissen vangen mannelijke gedetineerden op. Vrouwen kunnen alleen terecht in de gevangenis van Antwerpen, Bergen, Brugge, Brussel, Gent, Hasselt, Hoogstraten, Lantin en Marche-en-Famenne.
Jonge kinderen
Gedetineerden kunnen samen met hun jonge kinderen (minder dan 3 jaar) terecht in de gevangenis van Brugge, Brussel en Lantin.
Met psychiatrische afdeling
Er zijn 8 gevangenissen met een psychiatrische afdeling: Antwerpen, Bergen, Brussel, Gent, Jamioulx, Lantin, Namen en de hulpgevangenis van Leuven.
Inwerkingtreding
Deze bestemmingsregels treden in werking op 30 augustus 2019. Plaatsing en overplaatsing volgens de nieuwe bestemmingsregeling dient te gebeuren vanaf 1 januari 2020.

Bron:  Koninklijk besluit van 17 augustus 2019 tot uitvoering van de bepalingen van de basiswet van 12 januari 2005 betreffende het gevangeniswezen en de rechtspositie van de gedetineerden inzake de bestemming van de gevangenissen en de plaatsing en de overplaatsing van de gedetineerden, BS 29 augustus 2019

Extra informatie: Basiswet van 12 januari 2005 betreffende het gevangeniswezen en de rechtspositie van de gedetineerden (art. 14, 15, 17 en 18)