Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in

Interesse?

Wenst u volledige toegang tot wetgeving, rechtspraak, praktische commentaarteksten en nieuwsberichten op maat van politiediensten?Zakboekje politiestatuut 2020 (nieuw)Met het Zakboekje Politiestatuut 2020 hebt u duidelijke en volledige basisinformatie over het personeelsstatuut bij de politie. Daarnaast krijgt u een actueel antwoord op alle onduidelijkheden en vragen over dit statuut in volle evolutie. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Verkeersvademecum 2020 (nieuw)In editie 2020 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2019. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2020 (nieuw)Het ‘Interventiezakboekje 2020’ bestaat uit 72 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. Het hele boekje is geüpdatet en in vergelijking met editie 2019 zijn er fiches toegevoegd over 'Camerawet politie', 'Cannabis light' en 'Drones'. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Identiteitskaart of paspoort geweigerd? Consulaten kunnen toch noodreisdocument afleveren aan gezochte personen

Nieuws - 27/08/2019
-
Auteur 
Laure Lemmens


Personen waaraan de afgifte van een Belgische identiteitskaart, een Belgisch paspoort of reisdocument werd geweigerd - bijvoorbeeld omdat ze het voorwerp zijn van een vrijheidsbeperkende gerechtelijke maatregel of van een strafonderzoek naar fraude of vervalsing van paspoorten, of omdat ze verkeerde bij aanvraag onjuiste informatie hebben gegeven over hun identiteit of nationaliteit, of omdat een ouder de afgifte heeft geweigerd bij vrees voor parentale ontvoering - kunnen van onze buitenlandse consulaten voortaan toch een noodreisdocument krijgen. Zo kunnen ze toch afreizen naar ons land om zich ter beschikking te stellen van de bevoegde autoriteiten.
Voorwaarde is wel dat de bevoegde Belgische organen, diensten en organismen (bv. politie of gerecht) die de betrokkene hadden gesignaleerd vooraf hun akkoord geven. Het noodreisdocument heeft een beperkte territoriale geldigheid en duur.
Zo’n noodreisdocument kan ook nodig zijn om zogenaamde ‘returnees’, al dan niet onder begeleiding, naar ons land te repatriëren. Gezien de recente terugdringing van de Islamitische Staat in Syrië en Irak is het immers niet uitgesloten dat in de komende maanden steeds meer ‘Foreign Terrorist Fighters’ – al dan niet gedwongen – zullen terugkeren naar ons land. Indien wordt beslist om deze ‘returnees’ gecontroleerd te laten terugkeren, is het nodig dat aan hen een noodreisdocument met beperkte geldigheid kan worden afgegeven.
Als de houder van zo’n noodreisdocument zich niet houdt aan de duur ervan of de beperkte territoriale geldigheid dan zal hij strafrechtelijk worden vervolgd. Hij kan gestraft worden met een gevangenisstraf van 8 dagen tot 2 jaar en met een geldboete van 26 tot 1.000 euro (of één van deze straffen). De waaier van strafmaten werd ruim gehouden zodat de rechter rekening kan houden met verzwarende omstandigheden (bv terrorisme).
In werking: 1 september 2019

Bron:  Wet van 3 juli 2019 tot wijziging van de wet van 21 december 2013 houdende het Consulair Wetboek en van de wet van 10 februari 2015 met betrekking tot geautomatiseerde verwerkingen van persoonsgegevens die noodzakelijk zijn voor de Belgische paspoorten en reisdocumenten, BS 22 augustus 2019.

Extra informatie:
Consulair Wetboek (art. 39/2, 63, 65/2 en 65/3).
Wet van 30 juli 2018 tot wijziging van diverse bepalingen betreffende een uitreisverbod, de aflevering, ongeldigverklaring en intrekking van reisdocumenten en identiteitsdocumenten voor niet-ontvoogde minderjarigen, BS 23 november 2018.
Wet van 10 augustus 2015 tot wijziging van het Consulair Wetboek, BS 24 augustus 2015.