Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Rechters niet meer verplicht om verval van recht tot sturen uit te spreken voor recidiverende voetgangers

Nieuws - 26/08/2019
-
Auteur 
Laure Lemmens


Vanaf 1 september 2019 is een rechter niet meer verplicht om een verval van het recht tot sturen uit te spreken en het herstel in het recht tot sturen afhankelijk te maken van examens of onderzoeken als de overtreding werd begaan door een recidiverende voetganger. Momenteel moet dat wel. Maar die wettelijke verplichting schendt artikels 10 en 11 van de Grondwet volgens het Grondwettelijk Hof. Met de wijziging speelt de wetgever dus rechtstreeks in op die uitspraak in arrest 129/2018.
Het Hof oordeelde in dat arrest dat rechters er tot nog toe onterecht toe verplicht zijn om, bij een veroordeling van een recidiverende voetganger die een overtreding van de vierde graad heeft begaan, niet alleen een straf maar ook een verval van het recht tot het besturen van een motorvoertuig uit te spreken en daarbovenop het herstel van het recht tot sturen afhankelijk te maken van het slagen in het theoretisch en praktisch rijexamen en een geneeskundig en psychologisch onderzoek.
Wanneer de overtreding wordt begaan met een voertuig dat niet in aanmerking komt voor vervallenverklaring, zoals een fiets, geldt die verplichting immers niet. ‘Een verschil in behandeling tussen 2 gelijkaardige categorieën weggebruikers dat niet redelijk te verantwoorden is’, aldus het Hof.
Het Hof wou dan ook dat de wetgever de nodige stappen zette om een einde te maken aan de schending. Iets waar via de wet van 8 mei 2019 gevolg wordt aan gegeven.
De wetgever past artikel 38 van de Wegverkeerswet aan waardoor rechters niet langer verplicht zijn om een verval van het recht tot sturen uit te spreken en het herstel ervan afhankelijk te maken van examens of onderzoeken als de overtreding begaan werd door voetgangers.
Maar let op: er is dan wel geen verplichting meer. Rechters hebben wel nog steeds de mogelijkheid om een verval uit te spreken en examens en onderzoeken op te leggen als ze dat noodzakelijk achten. Net zoals voor de fietsers.

Bron:  Wet van 8 mei 2019 tot wijziging van de op 16 maart 1968 gecoördineerde wet betreffende de politie over het wegverkeer en tot wijziging van het Wetboek van Strafvordering, BS 22 augustus 2019.

Extra informatie:
GwH 4 oktober 2018, nr. 129/2018.
- Wegverkeerswet (artikel 38).