Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

SUA-protocol over maritiem terrorisme treedt op 30 september in werking voor België

Nieuws - 02/08/2019
-
Auteur 
Laure Lemmens


Op 30 september 2019 treedt het SUA-protocol over maritiem terrorisme in werking voor ons land. Dit protocol werd in 2005 afgesloten als aanvulling bij het ‘Verdrag ter bestrijding van wederrechtelijke gedragingen gericht tegen de veiligheid van de zeevaart (‘Suppression of Unlawful Acts 1988’, kortweg SUA) met de bedoeling schepen beter te beschermen tegen terrorisme.
In eerste instantie door bepaalde feiten uitdrukkelijk strafbaar te stellen. Zoals:
Het gebruik van schepen bij het voorbereiden en plegen van terroristische aanslagen
Het per schip helpen van personen bij het vluchten na een terroristische aanslag
Het gebruik van een schip als wapen
Het niet-geautoriseerd vervoer per schip van massavernietigingswapens en ‘dual-use’-goederen.
Daarnaast is een procedurele bepaling opgenomen die het lidstaten moet mogelijk maken om bij onder een andere vlag varende van SUA-feiten verdachte schepen, met expliciete toestemming van de vlaggenstaat, op volle zee te boarden voor doorzoeking en eventuele aanhouding en inbeslagneming. Momenteel moet hiervoor in elk specifiek geval toestemming worden gevraagd en gekregen. Het protocol maakt het mogelijk dat deze toestemming eventueel vooraf wordt gegeven.
Misbruik van platformen op zee
Samen met ‘het SUA-protocol bij het verdrag’ werden in 2005 ook afspraken gemaakt voor een betere aanpak van misbruik van ‘platformen op zee’ (het zogenaamde ‘SUA-protocol bij het Protocol’).
Iets wat ook voor ons land van groot belang is. Door de toename van windmolens op zee en de nodige infrastructuur daarvoor, zoals de platvormen voor de energiekabels, neemt het aantal platformen op het Belgisch continentaal plat immers toe. Het risico dat deze platformen gebruikt worden in het kader van terreur groeit dus ook. Het SUA-protocol bij het protocol geeft de lidstaten de mogelijkheid om hier gepast tegen op te treden. Het gebruik van platformen bij het voorbereiden en plegen van terroristische aanslagen wordt immers expliciet strafbaar gesteld. Net als ‘daders van terroristische misdrijven’ een platform op zee te helpen ontvluchten, het gebruik van een platform als wapen en het ongeautoriseerd stockeren van massavernietigingswapens en ‘dual-use’-goederen op een platform.
! Hoewel dit tweede protocol samen met het eerste protocol werd opgesteld, heeft België de instemming ermee opgesplitst. De Belgische instemmingswet van 23 mei 2019 die op 1 augustus in het Belgisch Staatsblad is verschenen heeft alleen betrekking op het eerste SUA-protocol. We verwachten eerstdaags wel de publicatie van de tweede instemmingswet.
In werking:
Instemmingswet: 11 augustus 2019
SUA-protocol bij het verdrag: 30 september 2019

Bron:  Wet van 23 mei 2019 houdende instemming met het Protocol van 2005 bij het Verdrag tot bestrijding van wederrechtelijke gedragingen gericht tegen de veiligheid van de zeevaart, gedaan te Londen op 14 oktober 2005, BS 1 augustus 2019.

Extra informatie: Wetsontwerp houdende instemming met het Protocol van 2005 bij het Protocol tot bestrijding van wederrechtelijke gedragingen gericht tegen de veiligheid van vaste platforms op het continentaal plat, gedaan te Londen op 14 oktober 2005, Parl. St. Kamer 2019, nr. 3663/001.