Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Lid Algemene Inspectie niet meer cumuleerbaar met activiteit van bijzondere veldwachter

Nieuws - 25/07/2019
-
Auteur 
Benoît Lysy


Net als de leden van de politie- en inlichtingendiensten mogen de leden van de Algemene Inspectie van de federale politie en van de lokale politie (AIG) hun functie niet cumuleren met die van bijzondere veldwachter. Dat blijkt uit een nieuw koninklijk besluit dat vanaf 2 augustus 2019 van toepassing is.
Het gaat hier wel degelijk om een verbod om die activiteiten te cumuleren. Niets belet dat een politiebeambte of een AIG-lid ontslag neemt uit zijn functie om veldwachter te worden. Vroeger bestond er een overgangsperiode van 5 jaar die leden van politie- en inlichtingendiensten moesten in acht nemen voordat ze de activiteit van veldwachter mochten uitoefenen. Die overgangsperiode werd eind 2017 geschrapt om de overgang van de ene naar de andere functie vlotter te doen verlopen.
Naast deze onverenigbaarheid voegt de regering enkele verduidelijkingen toe over het uniform van veldwachters. In een begeleidend besluit brengt minister van Binnenlandse zaken Pieter de Crem ook enkele verhelderingen aan over de opleidingsinstellingen (intern reglement en informatie aan de kandidaten), de basisopleiding (eindtermen, nieuw lesprogramma, eventuele vrijstellingen, examen en inhoud van de getuigschriften van slagen), de bijscholingsmodaliteiten en de uitrusting van veldwachters (legitimatiekaart en uniform).
Al die modaliteiten zijn van toepassing vanaf 2 augustus 2019.

Bronnen: 
-Koninklijk besluit van 8 juli 2019 tot wijziging van het koninklijk besluit van 10 september 2017 tot regeling van het statuut van de bijzondere veldwachters, BS, 23 juli 2019
-Ministerieel besluit van 10 juli 2019 tot uitvoering van het koninklijk besluit van 10 september 2017 tot regeling van het statuut van de bijzondere veldwachters, BS, 23 juli 2019

Extra informatie: Koninklijk besluit van 10 september 2017 tot regeling van het statuut van de bijzondere veldwachters, BS, 10 oktober 2017