Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Gerechtsdeurwaarder kan in beslag genomen voertuig immobiliseren

Nieuws - 24/07/2019
-
Auteur 
Ilse Vogelaere


Om te vermijden dat de schuldenaar een in beslag genomen voertuig doet verdwijnen, kan de gerechtsdeurwaarder bij een uitvoerend beslag het voertuig voortaan immobiliseren. Wel alleen maar als de uitvoerbare titel betrekking heeft op een misdrijf inzake verkeersbelasting, belasting op inverkeersstelling of de verplichte verzekering motorrijtuigen. Of wanneer het gaat om een wegverkeersmisdrijf.
De gerechtsdeurwaarder kan zich beperken tot de loutere immobilisatie – waarbij hij er dan wel moet op toezien dat de parkeerregels worden nageleefd. Of hij kan op dezelfde dag van de immobilisatie het voertuig laten wegtakelen.
Gebeurt de immobilisatie zonder contact met de betekende partij, dan moet de immobilisatie duidelijk toegelicht worden op het voertuig. Immobilisatie gebeurt altijd op kosten van de schuldenaar.
De immobilisatie kan gebeuren op het ogenblik van het beslag of op het moment dat een nieuwe verkoopdag wordt betekend. Het beslagexploot of de akte tot bepaling van een nieuwe verkoopdag moet duidelijk aangeven wat er met het voertuig zal gebeuren.
Beëindiging
De gerechtsdeurwaarder beëindigt de immobilisatie in drie gevallen: de schulden en kosten zijn betaald, de partijen hebben een overeenkomst bereikt of de beslagrechter beslist tot de opheffing. De gerechtsdeurwaarder geeft het voertuig binnen twee werkdagen vrij.
De artikelen 138 en 139 van de wet van 5 mei 2019 zijn in werking getreden op 29 juni 2019.

Bron:  Wet van 5 mei 2019 houdende diverse bepalingen inzake informatisering van Justitie, modernisering van het statuut van rechters in ondernemingszaken en inzake de notariële aktebank, BS 19 juni 2019 (art. 138 en 139 Verzamelwet Justitie)

Extra informatie: Gerechtelijk Wetboek (art. 1500 en 1506/1)