Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in

Interesse?

Wenst u volledige toegang tot wetgeving, rechtspraak, praktische commentaarteksten en nieuwsberichten op maat van politiediensten?Wetboek wegverkeer en wegvervoer 2019 (NIEUW)Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Nieuw in editie 2019: de wetgeving die geldt voor autorally’s op de openbare weg en voor wielerwedstrijden en alle-terreinwedstrijden, werd toegevoegd in het nieuwe deel ‘Sportwedstrijden op de openbare weg’. U kunt het boek meteen bestellen via de webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Zakboekje strafprocesrecht 2019Dit zakboekje is een echte handleiding die het mogelijk maakt om de soms complexe regels van het strafprocesrecht efficiënt in de praktijk te gebruiken. Geschikt voor zowel politiemensen als advocaten. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Zakboekje politiestatuut 2019Met het Zakboekje Politiestatuut 2019 hebt u duidelijke en volledige basisinformatie over het personeelsstatuut bij de politie. Daarnaast krijgt u een actueel antwoord op alle onduidelijkheden en vragen over dit statuut in volle evolutie. Deze editie is helemaal bijgewerkt tot en met 1 september 2018. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Interventiezakboekje 2019Het ‘Interventiezakboekje 2019’ bestaat uit 69 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. Het hele boekje is geüpdatet en in vergelijking met editie 2018 is er een fiche toegevoegd over 'Bijzondere Opsporingsmethoden met betrekking tot ICT en afluisteren'. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Vanaf mei 2020 verplicht medisch attest én bewijs van praktische vaardigheid voor houders van een jachtvergunning

Nieuws - 24/07/2019
-
Auteur 
Laure Lemmens


Vanaf 1 mei 2020 zullen houders van een jachtvergunning hun ‘geschiktheid op praktisch en medisch vlak om veilig een vuurwapen te hanteren zonder gevaar voor zichzelf of anderen’ moeten bewijzen vooraleer ze een jachtgeweer (en bijhorende munitie) voorhanden mogen hebben. Hoe de tests er zullen uitzien, wordt later duidelijk.
Het is een van de vereisten uit Europese Wapenrichtlijn 2017/853 die de Belgische wetgever recent heeft omgezet in nationaal recht. Tal van andere nieuwigheden traden op 3 juni 2019 in werking. Sindsdien
zijn er 2 nieuwe types van verboden vuurwapens: automatische vuurwapens die zijn omgebouwd tot semiautomatische vuurwapens en lange semiautomatische vuurwapens die kunnen worden ingekort tot een lange van minder dan 60cm zonder functionaliteit te verliezen door middel van een opvouwbare of telescopische kolf of een kolf die kan worden verwijderd zonder gebruik van instrumenten
gelden er uitzonderingen op de nieuwe types verboden wapens voor onder meer erkende wapenhandelaars, erkende wapenverzamelaars, musea en houders van een sportschutterslicentie. Onder strikte voorwaarden. Zo mogen houders van een sportschutterslicentie automatische vuurwapens die zijn omgebouwd tot semiautomatische vuurwapens verwerven en voorhanden hebben als ze bewijzen dat ze actief trainen voor of deelnemen aan erkende schietwedstrijden en een certificaat kunnen voorleggen van een in België officieel erkende schietsportfederatie of een internationale erkende schietsportfederatie waaruit blijkt dat ze gedurende de laatste 12 manden regelmatig getraind hebben en dat het wapen voldoet aan de erkende schietdiscipline
stelt de wapenwet uitdrukkelijk dat vuurwapens die zijn omgebouwd om welbepaalde patronen of stoffen af te vuren niet veranderen van categorie. Zo zal een vergunningsplichtig wapen niet vrij verkrijgbaar worden door het om te vouwen om enkel nog blanke patronen te schieten
is aangifte bij de overheid verplicht bij het uitlenen van een jachtwapen onder houders van een jachtvergunning als de uitleningen langer duren dan een week (in het verleden was dit 1 maand)
Het gaat om een greep uit de maatregelen ingevoerd via de Verzamelwet Strafzaken van 5 mei 2019.

Bron:  Wet van 5 mei 2019 houdende diverse bepalingen in strafzaken en inzake erediensten, en tot wijziging van de wet van 28 mei 2002 betreffende de euthanasie en van het Sociaal Strafwetboek, BS 24 mei 2019 (art. 151-163).