Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Vanaf mei 2020 verplicht medisch attest én bewijs van praktische vaardigheid voor houders van een jachtvergunning

Nieuws - 24/07/2019
-
Auteur 
Laure Lemmens


Vanaf 1 mei 2020 zullen houders van een jachtvergunning hun ‘geschiktheid op praktisch en medisch vlak om veilig een vuurwapen te hanteren zonder gevaar voor zichzelf of anderen’ moeten bewijzen vooraleer ze een jachtgeweer (en bijhorende munitie) voorhanden mogen hebben. Hoe de tests er zullen uitzien, wordt later duidelijk.
Het is een van de vereisten uit Europese Wapenrichtlijn 2017/853 die de Belgische wetgever recent heeft omgezet in nationaal recht. Tal van andere nieuwigheden traden op 3 juni 2019 in werking. Sindsdien
zijn er 2 nieuwe types van verboden vuurwapens: automatische vuurwapens die zijn omgebouwd tot semiautomatische vuurwapens en lange semiautomatische vuurwapens die kunnen worden ingekort tot een lange van minder dan 60cm zonder functionaliteit te verliezen door middel van een opvouwbare of telescopische kolf of een kolf die kan worden verwijderd zonder gebruik van instrumenten
gelden er uitzonderingen op de nieuwe types verboden wapens voor onder meer erkende wapenhandelaars, erkende wapenverzamelaars, musea en houders van een sportschutterslicentie. Onder strikte voorwaarden. Zo mogen houders van een sportschutterslicentie automatische vuurwapens die zijn omgebouwd tot semiautomatische vuurwapens verwerven en voorhanden hebben als ze bewijzen dat ze actief trainen voor of deelnemen aan erkende schietwedstrijden en een certificaat kunnen voorleggen van een in België officieel erkende schietsportfederatie of een internationale erkende schietsportfederatie waaruit blijkt dat ze gedurende de laatste 12 manden regelmatig getraind hebben en dat het wapen voldoet aan de erkende schietdiscipline
stelt de wapenwet uitdrukkelijk dat vuurwapens die zijn omgebouwd om welbepaalde patronen of stoffen af te vuren niet veranderen van categorie. Zo zal een vergunningsplichtig wapen niet vrij verkrijgbaar worden door het om te vouwen om enkel nog blanke patronen te schieten
is aangifte bij de overheid verplicht bij het uitlenen van een jachtwapen onder houders van een jachtvergunning als de uitleningen langer duren dan een week (in het verleden was dit 1 maand)
Het gaat om een greep uit de maatregelen ingevoerd via de Verzamelwet Strafzaken van 5 mei 2019.

Bron:  Wet van 5 mei 2019 houdende diverse bepalingen in strafzaken en inzake erediensten, en tot wijziging van de wet van 28 mei 2002 betreffende de euthanasie en van het Sociaal Strafwetboek, BS 24 mei 2019 (art. 151-163).