Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Europese minimumnormen voor beveiliging van identiteitskaarten

Nieuws - 17/07/2019
-
Auteur 
Laure Lemmens


Vanaf 2 augustus 2021 moeten onze identiteitskaarten voldoen aan nieuwe Europese beveiligingsnormen. Via Verordening 2019/1157 introduceert Europa uniforme vereisten zowel voor de informatie op de kaarten en de manier waarop ze gemaakt worden als hun geldigheidsduur. Momenteel zijn er grote verschillen tussen de beveiligingsniveaus van de verschillende lidstaten met de nodige risico’s voor identiteits- en reisdocumentfraude. Bovendien zorgt het voor praktische moeilijkheden bij controles.
Beveiligingsnormen voor identiteitskaarten
Identiteitskaarten die lidstaten afgeven moeten binnenkort verplicht worden geproduceerd in het ID-1-model (kredietkaartformaat), dienen een machineleesbare zone te bevatten én moeten voldoen aan de minimumbeveiligingsnormen van de Internationale Burgerluchtvaarorganisatie ICAO.
Op de kaarten moet duidelijk de titel ‘identiteitskaart’ staan of een andere goed ingeburgerde benaming in officiële taal van de afgevende lidstaat én de vermelding ‘identiteitskaart’ in minstens één andere officiële taal van de Unie.
De voorzijde moet de landencode van de afgevende lidstaat vermelden (2 letters) binnen een EU-vlag (‘een door 12 gele sterren omringde blauwe rechthoek’).
Iedere identiteitskaart bevat ‘een opslagmedium’ dat aan de hoogste veiligheidseisen voldoet én dat een gezichtsopname en 2 vingerafdrukbeelden van de houder bevat, in digitaal formaat.
Kids-ID’s
Er zijn specifieke vereisten voor Kids-ID’s. Zo kunnen kinderen onder de 12 jaar worden vrijgesteld van de verplichting om vingerafdrukken te laten nemen. Kinderen onder de 6 jaar zijn sowieso vrijgesteld.
Geldigheid
Identiteitskaarten hebben een minimale geldigheidsduur van 5 jaar en een maximale geldigheidsduur van 10 jaar. Die van minderjarigen zijn 5 jaar geldig.
Lidstaten kunnen aan personen van 70 jaar en ouder identiteitskaarten met een langere geldigheidsduur afleveren.
Kaarten die niet voldoen, vervallen
Bestaande identiteitskaarten die niet voldoen aan de nieuwe normen, vervallen op hun vervaldatum en uiterlijk op 3 augustus 2031. Er zijn wel uitzonderingen.
Gegevensbescherming
De verordening bevat de nodige maatregelen in het kader van de bescherming van persoonsgegevens.
Verblijfsdocumenten
De verordening bevat ook minimumnormen voor de verblijfsdocumenten die aan EU-burgers worden afgegeven en de verblijfskaarten voor niet-EU familieleen van EU-burgers.

Bron:  Verordening (EU) 2019/1157 van het Europees Parlement en de Raad van 20 juni 2019 betreffende de versterking van de beveiliging van identiteitskaarten van burgers van de Unie en van verblijfsdocumenten afgegeven aan burgers van de Unie en hun familieleden die hun recht van vrij verkeer uitoefenen, Pb.L. 12 juli 2019, afl. L188/67.