Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Rechtshandhavingsinstanties krijgen gemakkelijker toegang tot financiële informatie uit andere lidstaten

Nieuws - 17/07/2019
-
Auteur 
Laure Lemmens


Europa wil dat rechtshandhavingsinstanties gemakkelijker toegang hebben tot financiële informatie uit andere lidstaten zodat ze efficiënter kunnen optreden tegen zware criminaliteit en terreur. Financiële inlichtingeneenheden (FIE’s) moeten dan weer op een eenvoudige en snelle manier rechtshandhavingsinformatie kunnen krijgen in strijd tegen het witwassen van geld en terrorismefinanciering. Via Richtlijn 2019/1153 nemen het Europese Parlement en de Raad van de Europese Unie de nodige maatregelen.
De lidstaten moeten zorgen dat
de ‘bevoegde nationale autoriteiten bevoegd voor het voorkomen, opsporen, onderzoeken of vervolgen van strafbare feiten’ rechtstreeks en onmiddellijk toegang hebben tot bankrekeninginformatie die is opgenomen in de centrale nationale registers van bankrekeningen en dat ze die kunnen doorzoeken. De lijst van bevoegde autoriteiten moet klaar zijn uiterlijk op 2 december 2021. Op de lijst staan minstens de bureaus voor de ontneming van vermogensbestanddelen
ze de tegen 2 december 2021 ook de bevoegde autoriteiten aanwijzen die financiële informatie of financiële analyses van de FIE kunnen opvragen en ontvangen
de aangewezen bevoegde autoriteiten de plicht hebben om tijdig te antwoorden op verzoeken van de nationale financiële inlichtingeneenheid om rechtshandhavingsinformatie
de autoriteiten die de centrale registers van bankrekeningen beheren, toezicht houden op de toegangen tot de registers. De bevoegde autoriteiten moeten van hun raadplegingen logbestanden bijhouden
er constructief wordt samengewerkt tussen de nationale rechtshandhavingsinstanties, de financiële inlichtingeneenheden én Europol. Ze nemen maatregelen om de uitwisseling van informatie tussen FIE’s te vergemakkelijken
de procedurele en gegevensbeschermingswaarborgen worden nageleefd.
De richtlijn treedt in werking op 31 juli 2019, maar de lidstaten hebben nog tot 1 augustus 2021 de tijd om de bepalingen te vertalen in nationaal recht.

Bron:  Richtlijn (EU) 2019/1153 van het Europees Parlement en de Raad van 20 juni 2019 tot vaststelling van regels ter vergemakkelijking van het gebruik van financiële en andere informatie voor het voorkomen, opsporen, onderzoeken of vervolgen van bepaalde strafbare feiten, en tot intrekking van Besluit 2000/642/JBZ van de Raad, Pb. L. 11 juli 2019, afl. L186/122.