Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Van ‘gescheiden’ naar ‘ongehuwd’ in administratieve akten

Nieuws - 12/07/2019
-
Auteur 
Ilse Vogelaere


Wie gescheiden, weduwe of weduwnaar is, kan die status in officiële documenten laten veranderen naar ‘ongehuwd’. Dat is een mogelijkheid, geen verplichting. En het kan ook niet altijd.
Basisregel is dat officiële documenten niet meer verwijzen naar de burgerlijke staat. Maar bij documenten die op een bij KB opgestelde lijst staan, is de vermelding van de burgerlijke staat wel nog verplicht. Op die lijst zal men een onderscheid maken tussen enerzijds documenten waarbij de vermelding ‘uit de echt gescheiden’ of ‘weduwnaar/weduwe’ echt wel nodig is, en documenten waarbij dat niet het geval is.
Diensten die toegang hebben tot het Rijksregister of tot de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid, vermelden op de documenten die ze voorleggen in principe de burgerlijke staat niet meer. Behalve op de documenten die op de lijst staan.
Stigmatiserend
Gescheiden mensen, weduwnaars en weduwen kunnen de vermelding van hun burgerlijke staat wel laten veranderen. Maar alleen op de documenten waarbij het niet echt nodig is dat de termen ‘uit de echt gescheiden’, ‘weduwe’ of ‘weduwnaar’ vermeld staan. In dat geval kunnen ze voor de vermelding ‘ongehuwd’ kiezen. Een reden hiervoor hoeven ze niet op te geven. Een KB zal de regels voor dat veranderingsverzoek nog vastleggen.
Deze mogelijkheid is interessant voor wie de vermelding ‘uit de echt gescheiden’ als te stigmatiserend of negatief ervaart. Of kan - voor mensen van wie de partner is overleden - helpen bij de rouwverwerking.
Let wel: de vermelding ‘uit de echt gescheiden’, ‘weduwe’ of ‘weduwnaar’ wordt niet uit het Rijksregister geschrapt.
De nieuwe wet van 2 mei 2019 treedt in werking op 21 juli 2019.

Bron:  Wet van 2 mei 2019 betreffende de verandering van de vermelding “uit de echt gescheiden” en “weduwnaar/weduwe” in de administratieve akten, BS 11 juli 2019