Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in

Interesse?

Wenst u volledige toegang tot wetgeving, rechtspraak, praktische commentaarteksten en nieuwsberichten op maat van politiediensten?Wetboek wegverkeer en wegvervoer 2019 (NIEUW)Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Nieuw in editie 2019: de wetgeving die geldt voor autorally’s op de openbare weg en voor wielerwedstrijden en alle-terreinwedstrijden, werd toegevoegd in het nieuwe deel ‘Sportwedstrijden op de openbare weg’. U kunt het boek meteen bestellen via de webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Zakboekje strafprocesrecht 2019Dit zakboekje is een echte handleiding die het mogelijk maakt om de soms complexe regels van het strafprocesrecht efficiënt in de praktijk te gebruiken. Geschikt voor zowel politiemensen als advocaten. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Zakboekje politiestatuut 2019Met het Zakboekje Politiestatuut 2019 hebt u duidelijke en volledige basisinformatie over het personeelsstatuut bij de politie. Daarnaast krijgt u een actueel antwoord op alle onduidelijkheden en vragen over dit statuut in volle evolutie. Deze editie is helemaal bijgewerkt tot en met 1 september 2018. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Interventiezakboekje 2019Het ‘Interventiezakboekje 2019’ bestaat uit 69 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. Het hele boekje is geüpdatet en in vergelijking met editie 2018 is er een fiche toegevoegd over 'Bijzondere Opsporingsmethoden met betrekking tot ICT en afluisteren'. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Boete tot 300 euro mogelijk voor zwartrijdende minderjarigen op voertuigen De Lijn

Nieuws - 02/07/2019
-
Auteur 
Laure Lemmens


Zwartrijden, het is nog steeds een enorm probleem binnen het Vlaams openbaar vervoer. Vooral jongeren blijken vaak zonder geldig vervoersbewijs de bussen of trams van De Lijn te nemen. De Vlaamse decreetgever komt daarom met nieuwe maatregelen om het fenomeen in te dijken. Voortaan kan iedere minderjarige vanaf 12 jaar een administratieve geldboete van maximaal 300 euro krijgen voor zwartrijden. Volwassenen zullen tot 500 euro moeten neertellen.
Dit betekent echter niet dat zwartrijden door kinderen onder de 12 ongestraft zal blijven. Decretaal wordt er dan wel van uitgegaan dat 6- tot 12-jarigen nog niet beschikken over voldoende maturiteit en inlevingsvermogen om de gevolgen van hun daden in te schatten, het is de plicht van de ouders, voogden of andere door de wet of rechtspraak aangeduide personen om een geldig vervoersbewijs te voorzien voor hun kinderen. Er wordt dan ook een weerlegbaar vermoeden ingebouwd dat zij een fout hebben begaan wanneer hun kinderen zwartrijden. Al vraagt de decreetgever dat de controleurs van De Lijn die zeer jonge overtreders aantreffen, rekening houden met de context (zijn de ouders erbij, zijn ze alleen met vriendjes onderweg, wat is de leeftijd, enz.).
Jongeren kijken trouwens ook maar beter uit dat ze geen andere overtredingen begaan op de reisvoorwaarden want ook daarvoor zal in de toekomst een administratieve geldboete voor kunnen worden opgelegd. Maar hier geldt de minimumdrempel van 14 jaar.
In werking: 4 juli 2019.

Bron:  Decreet van 26 april 2019 houdende diverse bepalingen over het mobiliteitsbeleid, de openbare werken en het vervoer, het verkeersveiligheidsbeleid en VVM – De Lijn, BS 24 juni 2019 (art. 16-25)

Extra informatie: Decreet van 31 juli 1990 betreffende het publiekrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap Vlaamse Vervoermaatschappij - De Lijn, BS 27 oktober 1990.