Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Strafuitvoeringsrechtbanken vanaf oktober 2020 bevoegd voor korte gevangenisstraffen: veroordeelden niet meer automatisch met enkelband naar huis

Nieuws - 20/06/2019
-
Auteur 
Laure Lemmens


Ten laatste op 1 oktober 2020 worden de strafuitvoeringsrechtbanken (SURB’s) bevoegd voor de uitvoering van ‘korte’ gevangenisstraffen (uitvoerend gedeelte niet meer dan 3 jaar). De strafuitvoeringsrechter zal dan ook beslissen over een vervroegde invrijheidstelling, een elektronisch toezicht of een beperkte detentie in deze dossiers.
Nu is de minister van Justitie nog bevoegd en gelden de regels uit de (interne) ministeriële omzendbrief van 17 januari 2005. Daarin staat onder meer dat straffen onder de 6 maanden in principe niet worden uitgevoerd. Straffen tot 3 jaar worden automatisch herleid tot een derde en omgezet in elektronisch toezicht.
Als de SURB’s binnenkort bevoegd worden, dan zullen de korte gevangenisstraffen wél worden uitgevoerd. Maar om het systeem werkbaar te maken, wordt de procedure die voorzien is in de wet van 17 mei 2006 bijgestuurd.
Ook kortgestraften naar de cel
Concreet zal vanaf oktober 2020 iedereen die tot meer dan 18 maanden cel wordt veroordeeld, naar de gevangenis moeten. Na een derde van de straf kan de gedetineerde een vervroegde vrijlating vragen (voor recidivisten is dat twee derde). Zes maanden voor de eventuele vervroegde vrijlaten, kan de gedetineerde aan de rechter vragen om de rest van de straf uit te zitten met een enkelband of met beperkte detentie. Beslissingen die allemaal worden genomen door de SURB’s.
Wie veroordeeld wordt tot een celstraf onder de 18 maanden, zal in principe naar de gevangenis moeten. Maar de veroordeelde kan wel onmiddellijk vragen naar een enkelband of beperkte detentie. De strafuitvoeringsrechter zal die vraag beoordelen op basis van de persoonlijkheid van de dader, de kansen op maatschappelijke re-integratie, vluchtgevaar en het gedrag ten opzichte van het slachtoffer.
Procedure
Om langdurige processen te vermijden, zal de procedure schriftelijk verlopen, tenzij de strafuitvoeringsrechter beslist om de veroordeelde te horen. De strafuitvoeringsrechter moet uitspraak doen binnen de maand na ontvangst van het dossier. Als er bijkomende informatie nodig is, kan hij die termijn verlengen met een maand.
Beslist de rechter om de veroordeelde te horen en dus een tegensprekelijke zitting te houden, gelden langere termijnen. De procedure is gelijkaardig aan de procedure die van toepassing is op de veroordeelden met straffen boven de 3 jaar, inclusief de mogelijkheid van het slachtoffer om hier aanwezig te zijn en te worden gehoord door de rechter.
Het Openbaar Ministerie is niet verplicht om voor elk dossier een advies op te stellen.
In werking: datum door de Koning te bepalen, uiterlijk 1 oktober 2020.

Bron:  Wet van 5 mei 2019 tot wijziging van de wet van 17 mei 2006 betreffende de externe rechtspositie van de veroordeelden tot een vrijheidsstraf en de aan het slachtoffer toegekende rechten in het raam van de strafuitvoeringsmodaliteiten tot aanpassing van de procedure voor de strafuitvoeringsrechter voor de vrijheidsstraffen van drie jaar of minder, BS 14 juni 2019.