Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in

Interesse?

Wenst u volledige toegang tot wetgeving, rechtspraak, praktische commentaarteksten en nieuwsberichten op maat van politiediensten?Zakboekje strafprocesrecht 2019 (NIEUW)Dit zakboekje is een echte handleiding die het mogelijk maakt om de soms complexe regels van het strafprocesrecht efficiënt in de praktijk te gebruiken. Geschikt voor zowel politiemensen als advocaten. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Zakboekje politiestatuut 2019Met het Zakboekje Politiestatuut 2019 hebt u duidelijke en volledige basisinformatie over het personeelsstatuut bij de politie. Daarnaast krijgt u een actueel antwoord op alle onduidelijkheden en vragen over dit statuut in volle evolutie. Deze editie is helemaal bijgewerkt tot en met 1 september 2018. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Interventiezakboekje 2019Het ‘Interventiezakboekje 2019’ bestaat uit 69 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. Het hele boekje is geüpdatet en in vergelijking met editie 2018 is er een fiche toegevoegd over 'Bijzondere Opsporingsmethoden met betrekking tot ICT en afluisteren'. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Verkeersvademecum 2019Het Verkeersvademecum is een zakboekje op maat van elke politiebeambte die verkeersovertredingen verbaliseert. In editie 2019 zijn alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2018. Er zijn o.a. wijzigingen inzake vervoer van goederen (massa), lading en ladingzekering, inning en consignatie (ladingzekering, technische eisen), rijbewijs (opleiding), OI graden, alcohol en drugs in het verkeer, kentekenplaten, schoolstraat. U kunt het boek meteen bestellen via de webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Zelfstudie in het kader van terreur voortaan strafbaar

Nieuws - 11/06/2019
-
Auteur 
Laure Lemmens


Wie aan zelfstudie doet met de bedoeling om later een terroristisch misdrijf te plegen is voortaan strafbaar. Het Strafwetboek voorziet een opsluiting van 5 tot 10 jaar en een geldboete van 100 tot 5.000 euro.
 
Met deze bepaling vult de wetgever een lacune op in de wetgeving. Het geven en krijgen van terreurtraining is al langer strafbaar (art. 140quinquies Sw.), maar de wetgever heeft er bij de initiële strafbaarstelling niet aan gedacht dat er ook aan zelfstudie of zelfinstructie kan worden gedaan. Denk aan het downloaden van instructies om explosieven te maken. Iets wat niet wordt gevat door de huidige bewoordingen van artikel 140quinquies Sw. De tekst wordt daarom aangevuld.

Maar daar stopt het niet. Om onze wetgeving nog beter af te stemmen op de Europese vereisten uit de Terrorismerichtlijn 2017/541 worden ook een aantal andere misdrijven expliciet strafbaar gesteld in ons Strafwetboek: voortaan wordt iedere persoon die deelneemt aan welke beslissing dan ook in het kader van de activiteiten van een terreurgroep, terwijl hij of zij wist of moest weten dat die deelname zou kunnen bijdragen tot het plegen van een terroristisch misdrijf wordt bestraft met een opsluiting van 10 tot 15 jaar en met een geldboete van 1.000 tot 200.000 euro (of 1 van die straffen).

Ook sommige strafmaten worden bijgestuurd. Het Strafwetboek voorziet nu bijvoorbeeld in een verzwaring van de straffen wanneer minderjarigen de doelgroep vormen van terreurboodschappen, wervingsacties, terreurtrainingen, enz. In die situaties voorziet de wet een opsluiting van 10 tot 15 jaar en een geldboete van 5.000 tot 10.000 euro.

Nieuw is tot slot ook dat het vervaardigen, bezitten, verwerven, vervoeren, of leveren van radiologische wapens voortaan (onder voorwaarden) als terroristisch misdrijf kan worden beschouwd.

In werking: 3 juni 2019.

Bron: Wet van 5 mei 2019 houdende diverse bepalingen in strafzaken en inzake erediensten, en tot wijziging van de wet van 28 mei 2002 betreffende de euthanasie en van het Sociaal Strafwetboek, BS 24 mei 2019 (art. 74-81).