Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Strafrechtelijke of administratieve sanctie voor overlast in trein en station? Protocolakkoord legt afspraken vast

Nieuws - 25/04/2019
-
Auteur 
Laure Lemmens


Sommige vormen van overlast in treinen, in treinstations en op de parkings van de stations kunnen zowel strafrechtelijk als administratief worden bestraft. Denk aan spoorlopen, vandalisme en geweld. Om problemen op het terrein te vermijden, kunnen de bevoegde procureurs des Konings en de bedrijven waarvan de bestraffende beambten afhangen, vooraf afspreken welke overtredingen nietvervolgdzullen worden maar bestraft met een administratieve boete. Ze doen dat in een protocolakkoord. De federale regering heeft alvast een modelakkoord opgemaakt.
Er zullen binnenkort heel wat akkoorden circuleren, telkens tussen de procureur des Konings van een bepaald arrondissement en een bedrijf waarvan de bestraffende beambten afhangen. In principe maken ze samen afspraken, maar de wetgever heeft bij de opmaak van de Basiswet van 27 april 2018 op de politie van de spoorwegen al gevraagd naar uniformiteit: ‘het is wenselijk dat vanuit de gerechtelijke organisatie een initiatief wordt genomen om eenvormigheid te bewerkstellingen tussen de protocolakkoorden’.
Het akkoord verplicht iedere procureur des Konings om één of meer magistraten van zijn arrondissement aan te duiden als ‘referentiemagistraat’. Mochten de bedrijven vragen hebben of problemen ervaren met de toepassing van de wet of het akkoord, dan kunnen ze met deze magistraat contact opnemen om meer informatie te krijgen.
In werking: 29 april 2019 (10 dagen na publicatie in het Belgisch Staatsblad)

Bron: Koninklijk besluit van 7 april 2019 tot vaststelling van de nadere regels en het model van het protocolakkoord ter uitvoering van artikel 41 van de wet op de politie van de spoorwegen, BS 19 april 2019.