Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in

Interesse?

Wenst u volledige toegang tot wetgeving, rechtspraak, praktische commentaarteksten en nieuwsberichten op maat van politiediensten?Zakboekje strafprocesrecht 2019 (NIEUW)Dit zakboekje is een echte handleiding die het mogelijk maakt om de soms complexe regels van het strafprocesrecht efficiënt in de praktijk te gebruiken. Geschikt voor zowel politiemensen als advocaten. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Zakboekje politiestatuut 2019Met het Zakboekje Politiestatuut 2019 hebt u duidelijke en volledige basisinformatie over het personeelsstatuut bij de politie. Daarnaast krijgt u een actueel antwoord op alle onduidelijkheden en vragen over dit statuut in volle evolutie. Deze editie is helemaal bijgewerkt tot en met 1 september 2018. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Interventiezakboekje 2019Het ‘Interventiezakboekje 2019’ bestaat uit 69 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. Het hele boekje is geüpdatet en in vergelijking met editie 2018 is er een fiche toegevoegd over 'Bijzondere Opsporingsmethoden met betrekking tot ICT en afluisteren'. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Verkeersvademecum 2019Het Verkeersvademecum is een zakboekje op maat van elke politiebeambte die verkeersovertredingen verbaliseert. In editie 2019 zijn alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2018. Er zijn o.a. wijzigingen inzake vervoer van goederen (massa), lading en ladingzekering, inning en consignatie (ladingzekering, technische eisen), rijbewijs (opleiding), OI graden, alcohol en drugs in het verkeer, kentekenplaten, schoolstraat. U kunt het boek meteen bestellen via de webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

'Star of life'-logo op bovenkledij van dringende geneeskundige hulpverleners mag ook iets kleiner zijn

Nieuws - 12/04/2019
-
Auteur 
Laure Lemmens


De interventiekledij van de hulpverleners die actief zijn binnen de dringende geneeskundige hulpverleners, wordt beschouwd als ‘persoonlijk beschermingsmiddel’. Daardoor moet ze voldoen aan de veiligheids- en gezondheidsvereisten uit de Europese verordening nr. 2016/425. Dit betekent onder meer dat de kledij zo licht mogelijk moet zijn, moet kunnen worden aangepast aan de lichaamsbouw van de gebruiker en een optimale bescherming moet bieden. Daarnaast gelden nog een aantal bijkomende, meer specifieke vereisten. Zo mag het verplichte ‘Star of Life’-logo op de bovenkledij bij de kleinste kledingmaten ook kleiner worden weergegeven.
Hoewel de verordening sinds 21 april 2018 rechtstreeks van toepassing is op de EU-lidstaten, is het nodig om er melding van te maken in het KB van 26 januari 2018 met de kledijvoorschriften voor hulpverleners binnen de dringende geneeskundige hulp.
Grootte 'Star of Life' mag afwijken
De federale regering maakt van de gelegenheid gebruik om de voorschriften hier en daar wat te verfijnen, onder meer de verplichting om de ‘Star of Life’ te dragen. Om de competenties van de hulpverleners op het terrein snel van elkaar te kunnen onderscheiden eist de regelgeving dat ieder stuk van de bovenkledij (parka, zomerjas, polo, t-shirt en kazuifel) het juiste ‘Star of Life’-logo draagt. Dat wil zeggen: een rode ster voor artsen, een groene ster voor verpleegkundigen en een blauwe ster voor hulpverleners-ambulanciers.
De sterren moeten bovendien een bepaalde grootte hebben: een Star of Life op de rechterborst is 75x75 mm groot, die op de rug 150x150 mm. Omdat dit voor de kleinste kledingmaten wat groot is, laat de regering voortaan toe dat de grootte wordt aangepast. Maar alleen voor de kleinste maatjes èn als er nog steeds voldaan is aan de wettelijke zichtbaarheidsvoorwaarden: klasse 2 voor t-shirt, polo en kazuifel; klasse 3 voor de parka.
Federale regering raadt aan om helm te dragen indien nodig
Andere nieuwigheid in het besluit is de helm. De federale regering vraagt de hulpverleners om de helm waar nodig te dragen.
Overgangsperiode tot 2022 niet vergeten
In werking: 19 april 2019 (10 dagen na publicatie in het Belgisch Staatsblad). Maar herinner dat het KB voorziet in een overgangstermijn. Voorlopig is de oude interventiekledij nog toegelaten. Pas vanaf 22 februari 2022 moet àlle interventiekledij van de hulpverleners binnen de dringende geneeskundige hulp aan de nieuwe voorschriften voldoen.

Bron: Koninklijk besluit van 21 maart 2019 tot wijziging van het koninklijk besluit van 26 januari 2018 houdende vaststelling van de kenmerken van de interventiekledij gebruikt door de hulpverleners actief binnen de dringende geneeskundige hulpverlening, BS 9 april 2019.

Extra informatie: nieuwsbericht 'Geel-blauwe interventiekledij wordt verplicht voor hulpverleners dringende geneeskundige hulp' van 26 februari 2018.