Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in

Interesse?

Wenst u volledige toegang tot wetgeving, rechtspraak, praktische commentaarteksten en nieuwsberichten op maat van politiediensten?Zakboekje strafprocesrecht 2019 (NIEUW)Dit zakboekje is een echte handleiding die het mogelijk maakt om de soms complexe regels van het strafprocesrecht efficiënt in de praktijk te gebruiken. Geschikt voor zowel politiemensen als advocaten. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Zakboekje politiestatuut 2019Met het Zakboekje Politiestatuut 2019 hebt u duidelijke en volledige basisinformatie over het personeelsstatuut bij de politie. Daarnaast krijgt u een actueel antwoord op alle onduidelijkheden en vragen over dit statuut in volle evolutie. Deze editie is helemaal bijgewerkt tot en met 1 september 2018. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Interventiezakboekje 2019Het ‘Interventiezakboekje 2019’ bestaat uit 69 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. Het hele boekje is geüpdatet en in vergelijking met editie 2018 is er een fiche toegevoegd over 'Bijzondere Opsporingsmethoden met betrekking tot ICT en afluisteren'. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Verkeersvademecum 2019Het Verkeersvademecum is een zakboekje op maat van elke politiebeambte die verkeersovertredingen verbaliseert. In editie 2019 zijn alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2018. Er zijn o.a. wijzigingen inzake vervoer van goederen (massa), lading en ladingzekering, inning en consignatie (ladingzekering, technische eisen), rijbewijs (opleiding), OI graden, alcohol en drugs in het verkeer, kentekenplaten, schoolstraat. U kunt het boek meteen bestellen via de webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Personen vernoemd in akte burgerlijke stand voortaan vermeld in Rijksregister

Nieuws - 10/04/2019
-
Auteur 
Laure Lemmens


Personen die vernoemd worden in een akte van burgerlijke stand, maar die (nog) niet kunnen worden ingeschreven in de bevolkingsregisters, het vreemdelingenregister, het wachtregister of de consulaire registers, worden voortaan vermeld in het Rijksregister. Dit betekent dat ze een Rijksregisternummer krijgen, wat praktisch een goede zaak is voor onze lokale besturen. Zij moeten immers geen BIS-nummers meer aanmaken in het register van de Kruispuntbank Sociale Zekerheid (KSZ).
De maatregel betekent een belangrijke vereenvoudiging in het kader van de modernisering en informatisering van de burgerlijke stand. Eentje die vooral bij de opmaak van huwelijksakten zal lonen. Om getuigen met een woonplaats in het buitenland te vermelden in de huwelijksakte zal immers geen BIS-nummer meer moeten worden opgemaakt. Via de software burgerlijke stand zal snel en eenvoudig een Rijksregisternummer kunnen worden aangemaakt.
Let wel: de vermelding in het Rijksregister opent geen enkel socio-economisch recht. Daarvoor is een inschrijving in het Rijksregister vereist. Het gaat louter om een administratieve vereenvoudiging. Het toegekende Rijksregister blijft behouden wanneer de betrokkene later het voorwerp van een inschrijving in het Rijksregister zou worden.
In werking: vanaf 31 maart 2019.

Bron:  Ministerieel besluit van 29 maart 2019 vastlegging van de datum waarop de natuurlijke personen die vermeld worden in een Belgische akte van de burgerlijke stand opgemaakt door een ambtenaar van de burgerlijke stand, maar die niet het voorwerp uitmaken van een inschrijving of een vermelding in het Rijksregister van de natuurlijke personen in een andere hoedanigheid, opgenomen worden in het register bedoeld in artikel 2ter van de wet van 8 augustus 1983 tot regeling van een Rijksregister van de natuurlijke personen, BS 8 april 2019.

Extra informatie: Wet van 25 november 2018 houdende diverse bepalingen met betrekking tot het Rijksregister en de bevolkingsregisters, BS 13 december 2018.