Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in

Interesse?

Wenst u volledige toegang tot wetgeving, rechtspraak, praktische commentaarteksten en nieuwsberichten op maat van politiediensten?Zakboekje strafprocesrecht 2019 (NIEUW)Dit zakboekje is een echte handleiding die het mogelijk maakt om de soms complexe regels van het strafprocesrecht efficiënt in de praktijk te gebruiken. Geschikt voor zowel politiemensen als advocaten. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Zakboekje politiestatuut 2019Met het Zakboekje Politiestatuut 2019 hebt u duidelijke en volledige basisinformatie over het personeelsstatuut bij de politie. Daarnaast krijgt u een actueel antwoord op alle onduidelijkheden en vragen over dit statuut in volle evolutie. Deze editie is helemaal bijgewerkt tot en met 1 september 2018. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Interventiezakboekje 2019Het ‘Interventiezakboekje 2019’ bestaat uit 69 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. Het hele boekje is geüpdatet en in vergelijking met editie 2018 is er een fiche toegevoegd over 'Bijzondere Opsporingsmethoden met betrekking tot ICT en afluisteren'. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Verkeersvademecum 2019Het Verkeersvademecum is een zakboekje op maat van elke politiebeambte die verkeersovertredingen verbaliseert. In editie 2019 zijn alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2018. Er zijn o.a. wijzigingen inzake vervoer van goederen (massa), lading en ladingzekering, inning en consignatie (ladingzekering, technische eisen), rijbewijs (opleiding), OI graden, alcohol en drugs in het verkeer, kentekenplaten, schoolstraat. U kunt het boek meteen bestellen via de webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Vlaanderen stemt in met Europees terrorismeverdrag

Nieuws - 08/04/2019
-
Auteur 
Laure Lemmens


Het ‘Verdrag van de Raad van Europa ter voorkoming van terrorisme’ van 16 mei 2005 zal binnenkort ook in België van kracht zijn. De tekst kan een impact hebben op de Vlaamse regels voor onderwijs, media, opleiding, vorming, en integratie van vreemdelingen. Bovendien raken de bepalingen ook de bevoegdheden van Vlaanderen op het gebied van slachtofferhulp: België is op basis van het verdrag immers verplicht om de nodige maatregelen te nemen om terreurslachtoffers te beschermen en te ondersteunen.
Het verdrag heeft op dezelfde manier invloed op het Waals en Brussels Hoofdstedelijk gewest. Spreekt voor zich dat niet alleen op federaal niveau, maar ook op regionaal niveau met de verdragstekst moet worden ingestemd. Vlaanderen is alvast klaar met alle formaliteiten: de instemmingsakte is op 3 april in het Belgisch Staatsblad verschenen.
De andere instemmingsakten zullen snel volgen, want ook op de andere niveaus vordert het werk. Of er effectief nog veel regelgevende wijzigingen zullen nodig zijn is nog maar de vraag. In de 11 jaar sinds de ondertekening heeft België immers tal van terreurmaatregelen ingevoerd waardoor onze wetgeving al grotendeels overeenstemt met de bepalingen in het Verdrag. Zo zorgt de tekst voor de expliciete strafbaarstelling van activiteiten die kunnen leiden tot terrorisme (o.a. publieke provocatie en het werven en trainen van terroristen). Iets wat België al in 2013 heeft geregeld. Via de wet van 18 februari 2013 zijn de openbare aanzetting tot het plegen van een terroristische daad, de rekrutering voor terrorisme en de terrorisme-opleiding immers strafbaar in ons land. Daarnaast creëert het verdrag een sterker kader voor nationale en internationale samenwerking om bovenstaande strafbare feiten te voorkomen op internationaal niveau. Met onder meer duidelijke afspraken over de uitlevering van verdachten. Ook hier zit onze wetgeving al voor een groot stuk op de rails.
De Vlaamse instemmingsakte treedt in werking op 13 april 2019 (10 dagen na publicatie in het Belgisch Staatsblad).

Bron:  Decreet van 15 maart 2019 houdende instemming met het Verdrag van de Raad van Europa ter voorkoming van terrorisme, gedaan te Warschau op 16 mei 2005, BS 3 april 2019.