Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in

Interesse?

Wenst u volledige toegang tot wetgeving, rechtspraak, praktische commentaarteksten en nieuwsberichten op maat van politiediensten?Zakboekje strafprocesrecht 2019 (NIEUW)Dit zakboekje is een echte handleiding die het mogelijk maakt om de soms complexe regels van het strafprocesrecht efficiënt in de praktijk te gebruiken. Geschikt voor zowel politiemensen als advocaten. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Zakboekje politiestatuut 2019Met het Zakboekje Politiestatuut 2019 hebt u duidelijke en volledige basisinformatie over het personeelsstatuut bij de politie. Daarnaast krijgt u een actueel antwoord op alle onduidelijkheden en vragen over dit statuut in volle evolutie. Deze editie is helemaal bijgewerkt tot en met 1 september 2018. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Interventiezakboekje 2019Het ‘Interventiezakboekje 2019’ bestaat uit 69 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. Het hele boekje is geüpdatet en in vergelijking met editie 2018 is er een fiche toegevoegd over 'Bijzondere Opsporingsmethoden met betrekking tot ICT en afluisteren'. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Verkeersvademecum 2019Het Verkeersvademecum is een zakboekje op maat van elke politiebeambte die verkeersovertredingen verbaliseert. In editie 2019 zijn alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2018. Er zijn o.a. wijzigingen inzake vervoer van goederen (massa), lading en ladingzekering, inning en consignatie (ladingzekering, technische eisen), rijbewijs (opleiding), OI graden, alcohol en drugs in het verkeer, kentekenplaten, schoolstraat. U kunt het boek meteen bestellen via de webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Hogere boetes voor chauffeurs die hun ADR-lading onvoldoende of verkeerd vastmaken

Nieuws - 05/04/2019
-
Auteur 
Laure Lemmens


Vlaanderen gaat chauffeurs die hun ADR-lading onvoldoende of verkeerd vastmaken, strenger bestraffen. De regering heeft de boetes m.b.t. ladingzekering in de ADR-boetecatalogus opgetrokken en sommige zelfs verdubbeld. Wanneer de lading bijvoorbeeld niet is vastgezet of gestuwd, riskeert men voortaan 1.500 euro boete in plaats van 1.100 euro. En voor wie zijn container niet heeft vastgezet, is het zeker opletten geblazen. Daarop staat een boete van 1.500 euro, bijna het drievoudige van daarvoor.
Maar daar stopt het niet. De focus ligt dan wel op een hardere aanpak van overtredingen op de ladingszekering, ook tal van andere boetebedragen stijgen. Denk aan ‘rijden met een vervallen of ongeldig keuringsbewijs’ (1.100 in plaats van 550 euro), ‘opleidingscertificaat van de chauffeur ontbreekt (1.650 in plaats van 1.100 euro), ‘het UN-nummer op de oranje signalisatieborden stemt niet overeen met de gegevens op het vervoerdocument’ (1.100 in plaats van 550 euro).

Er zijn ook enkele nieuwe boetes. Onder meer voor het ontbreken van de nodige documenten die afwijkingen toestaan en de non-conformiteit van de bedrijfsuitrusting.
Omdat zoveel boetes verhogen, heeft de Vlaamse regering ook het boeteplafond verhoogd. Als hetzelfde vervoer meer dan één voorschrift overtreedt, mag de totale gevorderde som maximaal 5.000 euro bedragen (voorheen 2.750 euro). Dat is meteen ook het nieuwe plafond voor het bedrag dat buitenlandse overtreders per overtreding in consignatie mogen geven.
In werking: 11 april 2019 (10 dagen na publicatie in het Belgisch Staatsblad)

Bron: Besluit van de Vlaamse Regering van 1 maart 2019 tot wijziging van artikel 3 en 5 en de bijlage van het koninklijk besluit van 24 maart 1997 betreffende de inning en de consignatie van een som bij het vaststellen van sommige overtredingen inzake het vervoer over de weg van gevaarlijke goederen, met uitzondering van ontplofbare en radioactieve stoffen, BS 1 april 2019.