Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in

Interesse?

Wenst u volledige toegang tot wetgeving, rechtspraak, praktische commentaarteksten en nieuwsberichten op maat van politiediensten?Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk nu het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Zakboekje politiestatuut 2019Met het Zakboekje Politiestatuut 2019 hebt u duidelijke en volledige basisinformatie over het personeelsstatuut bij de politie. Daarnaast krijgt u een actueel antwoord op alle onduidelijkheden en vragen over dit statuut in volle evolutie. Deze editie is helemaal bijgewerkt tot en met 1 september 2018. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Interventiezakboekje 2019Het ‘Interventiezakboekje 2019’ bestaat uit 69 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. Het hele boekje is geüpdatet en in vergelijking met editie 2018 is er een fiche toegevoegd over 'Bijzondere Opsporingsmethoden met betrekking tot ICT en afluisteren'. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Verkeersvademecum 2019Het Verkeersvademecum is een zakboekje op maat van elke politiebeambte die verkeersovertredingen verbaliseert. In editie 2019 zijn alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2018. Er zijn o.a. wijzigingen inzake vervoer van goederen (massa), lading en ladingzekering, inning en consignatie (ladingzekering, technische eisen), rijbewijs (opleiding), OI graden, alcohol en drugs in het verkeer, kentekenplaten, schoolstraat. U kunt het boek meteen bestellen via de webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Vlaamse gemeenten kunnen binnenkort ook mobiele ANPR-camera’s inzetten voor toegangscontrole lage-emissiezones (ontwerp van decreet)

Nieuws - 05/04/2019
-
Auteur 
Laure Lemmens


Binnenkort kunnen Vlaamse gemeenten mobiele ANPR-camera’s inzetten voor het toezicht in de lage-emissiezones (LEZ). Op dit moment laat de wetgeving alleen het gebruik van vaste camera’s toe. Een aanzienlijke kost voor de lokale besturen die moeten zorgen voor een sluitend netwerk met vaste camerapunten op iedere toegangsweg tot de LEZ. Vaak een te grote investering voor kleinere gemeenten die daardoor afzien van de inrichting van een LEZ. Door - goedkopere - mobiele camera’s toe te laten hoopt Vlaanderen dat meer gemeenten voor een LEZ zullen kiezen.

Aanvullende, kleinere wijzigingen aan het LEZ-decreet moeten de besturen nog een extra duwtje in de rug geven. Het gaat om aanpassingen die de procedure vereenvoudigen, de inzet van personeel optimaliseren en de ontvangsten uit de administratieve geldboetes verhogen. In de toekomst
- zullen de politiezones LEZ-toezichthouders kunnen aanstellen;
- kan de nummerplaatdetectie worden uitbesteed aan private concessiehouders;
- kan de administratieve boete ook digitaal (aangetekend) worden verstuurd;
- wordt de dubbele kennisgeving vervangen door een eenmalige kennisgeving;
- wordt de identificatie van de overtreder eenvoudiger. De titularis van de nummerplaat moet bij verweer de persoon aanduiden die op het ogenblik van de feiten het voertuig bestuurde;
- wordt het innen van boetes voor overtredingen begaan door buitenlandse chauffeurs verder gefaciliteerd.

Bron: Ontwerp van decreet tot wijziging van diverse bepalingen van het decreet van 27 november 2015 betreffende lage-emissiezones, Vl. Parl. 1940/1.