Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in

Interesse?

Wenst u volledige toegang tot wetgeving, rechtspraak, praktische commentaarteksten en nieuwsberichten op maat van politiediensten?Zakboekje strafprocesrecht 2019 (NIEUW)Dit zakboekje is een echte handleiding die het mogelijk maakt om de soms complexe regels van het strafprocesrecht efficiënt in de praktijk te gebruiken. Geschikt voor zowel politiemensen als advocaten. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Zakboekje politiestatuut 2019Met het Zakboekje Politiestatuut 2019 hebt u duidelijke en volledige basisinformatie over het personeelsstatuut bij de politie. Daarnaast krijgt u een actueel antwoord op alle onduidelijkheden en vragen over dit statuut in volle evolutie. Deze editie is helemaal bijgewerkt tot en met 1 september 2018. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Interventiezakboekje 2019Het ‘Interventiezakboekje 2019’ bestaat uit 69 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. Het hele boekje is geüpdatet en in vergelijking met editie 2018 is er een fiche toegevoegd over 'Bijzondere Opsporingsmethoden met betrekking tot ICT en afluisteren'. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Verkeersvademecum 2019Het Verkeersvademecum is een zakboekje op maat van elke politiebeambte die verkeersovertredingen verbaliseert. In editie 2019 zijn alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2018. Er zijn o.a. wijzigingen inzake vervoer van goederen (massa), lading en ladingzekering, inning en consignatie (ladingzekering, technische eisen), rijbewijs (opleiding), OI graden, alcohol en drugs in het verkeer, kentekenplaten, schoolstraat. U kunt het boek meteen bestellen via de webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Rijbewijs C niet meer nodig om met havenvoertuig rond te rijden in havengebied

Nieuws - 04/04/2019
-
Auteur 
Laure Lemmens


Rondrijden met een havenvoertuig in een havengebied kan voortaan gewoon met een rijbewijs B. Hoewel de voertuigen volgens de Belgische wetgeving tot categorieën C1 en C behoren, is een rijbewijs C geen vereiste meer. Volgens de federale regering biedt dit type rijbewijs geen meerwaarde: de opleiding voor een C-rijbewijs is gericht op klassieke vrachtwagens die anders zijn uitgerust dan havenvoertuigen en andere risico’s met zich meebrengen.
De wijziging betekent vooral goed nieuws voor de vele jongeren die in de havens aan de slag zijn. Want op basis van het RijbewijsKB van 23 maart 1998 waren alleen zij verplicht om een rijbewijs C te bezitten om havenvoertuigen te besturen in een havengebied. De regels voorzien namelijk in een uitzondering voor ‘bestuurders van voertuigen voor traag vervoer die vóór 1 oktober 1982’ geboren zijn. Voor 36-plussers volstaat een rijbewijs B dus al langer dan vandaag om havenvoertuigen met een maximumsnelheid van hoogstens 40 km/uur te besturen. Ze moeten conform de arbeidsregelgeving wel een bijkomende opleiding volgen om de machines correct te leren besturen.
Bijkomende technische opleiding
Een werkwijze die de federale regering vandaag dus opentrekt naar alle bestuurders van havenvoertuigen in een havengebied: voortaan volstaat een rijbewijs B én een bijkomende technische opleiding bij de werkgever.
Let wel: de uitzondering voor chauffeurs geboren vóór 1 oktober 1982 blijft bestaan. De bepaling is algemeen opgesteld en heeft betrekking op ‘alle voertuigen voor traag vervoer’. Dus niet alleen havenvoertuigen, maar bijvoorbeeld ook bepaalde land- en bosbouwtrekkers.
In werking: 14 april 2019 (10 dagen na publicatie in het Belgisch Staatsblad).

Bron:  Koninklijk besluit van 17 maart 2019 betreffende het rijbewijs voor havenvoertuigen, BS 4 april 2019.

Extra informatie: Koninklijk besluit van 23 maart 1998 betreffende het rijbewijs, BS 30 april 1998 (art. 20).