Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Overheden communiceren met burgers en ondernemingen via één digitale brievenbus

Nieuws - 19/03/2019
-
Auteur 
Ilse Vogelaere


Iedere burger en elke onderneming krijgt binnenkort één digitale brievenbus: de eBox. Overheidsdiensten, waaronder de politiediensten, zullen met burgers en ondernemingen via die ene brievenbus kunnen communiceren, in plaats van op papier of via e-mail. De overheidsdiensten moeten de bestemmelingen vooraf wel informeren over de procedures en over de rechtsgevolgen van dit soort communicatie. Een nieuwe wet creëert nu een solide wettelijke basis voor het gebruik van de eBox. Bij KB zal nog een datum vastgelegd worden vanaf wanneer de verschillende gebruikers moeten voorzien in een elektronische uitwisseling via de eBox.
Toestemming burger nodig
Overheidsdiensten, de zogenaamde 'gebruikers', kunnen pas via eBox met burgers communiceren als die daarmee vooraf hebben ingestemd. Ze kunnen op elk moment hun toestemming intrekken. De communicatie met ondernemingen via eBox kan opgelegd worden.
Gebruikers
De gebruiker die via eBox zal kunnen communiceren is vrij ruim opgevat. Het gaat bijvoorbeeld om de rijksbesturen, de politiediensten, de rechterlijke orde, de rechtspersonen van publiek recht, natuurlijke en rechtspersonen die belast zijn met taken van openbare dienst of algemeen belang, de instellingen van sociale zekerheid en de actoren in de gezondheidszorg. Bovendien wordt de mogelijkheid voorzien dat ook de Gewesten, de Gemeenschappen, de lokale overheidsdiensten en de instanties die ervan afhangen, zich kunnen aansluiten bij eBox.
Beveiliging
De aanbieders van eBox - voor burgers is dat de FOD die instaat voor de Digitale Agenda, voor ondernemingen gaat het om de RSZ - zorgen zelf voor een voldoende hoog beveiligingsniveau van de eBox. Vertrouwelijkheid van de verstuurde berichten en zekerheid over de oorsprong en integriteit van de inhoud staan hierbij voorop, net als onder meer het bewijs en het tijdstip van verzending en ontvangst en de authentificatie van zender en bestemmeling.
Rechtsgevolgen
De communicatie via eBox heeft dezelfde rechtsgevolgen als de communicatie die op niet-elektronische manier gebeurt. Via eBox kan men een aangetekend schrijven met of zonder ontvangstbewijs sturen.
Contactgegevens
De aanbieders van de eBox (FOD en RSZ) en de gebruikers mogen – voor identificatie en authentificatie van de natuurlijke personen en voor communicatie tussen gebruikers en bestemmelingen – contactgegevens uit het rijksregister, contactgegevens ingezameld binnen de federale authentificatiedienst en het rijksregisternummer gebruiken. Die eerste twee enkel met toestemming van de betrokkene.
Private dienstenaanbieders
Private dienstenaanbieders kunnen erkend worden om de elektronische overheidsberichten voor de burgers te ontsluiten. Bestemmelingen zullen op die manier diensten die zij al voor hun privécommunicatie gebruiken, ook kunnen gebruiken voor overheidscommunicatie. Het is aan de burgers en de ondernemingen om bij de verschillende erkende private aanbieders de digitale brievenbus te kiezen die ze zelf het gebruikvriendelijkst vinden.
Afzonderlijke eBox
Tot slot nog dit. De eBox Justitie blijft voorlopig als afzonderlijke eBox bestaan. Maar niets belet dat gerechtelijke overheden de eBox burgers en de eBox ondernemingen gaan gebruiken voor uitwisseling van berichten in gevallen die daarvoor geschikt zijn.
In werking
De nieuwe wet van 27 februari 2019 treedt in werking op 25 maart 2019. Bij KB zal een datum vastgelegd worden vanaf wanneer de verschillende gebruikers moeten voorzien in een elektronische uitwisseling via de eBox.

Bron:  Wet van 27 februari 2019 inzake de elektronische uitwisseling van berichten via de eBox, BS 15 maart 2019