Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Veiligheid centraal bij toegang databank voor akten burgerlijke stand

Nieuws - 15/03/2019
-
Auteur 
Ilse Vogelaere


De nieuwe databank voor de akten van de burgerlijke stand, de DABS, zal niet voor iedereen zomaar toegankelijk zijn. Slechts een beperkt aantal personen, overheden en instellingen krijgt lees- en/of schrijfrechten. Een nieuw besluit legt vast hoe de toegang precies verloopt en eist ook enkele garanties. De toegangsvoorwaarden voor de politiediensten moeten later nog vastgelegd worden.
Toegang
Zes groepen krijgen automatisch toegang tot de DABS: ambtenaren van de burgerlijke stand en de door hen gemachtigde beambten, consulaire beambten, magistraten en griffies, ambtenaren van de FOD Justitie (Dienst Naamsverandering, Federale Centrale Autoriteit Adoptie en Centrale autoriteit Burgerlijke Stand), notarissen en parketten.
Individuen en hun advocaten krijgen ook toegang tot de DABS. Maar bij hen gaat het niet om een algemene toegang, enkel een gerichte raadpleging - beperkt tot de akten die over hen gaan - behoort tot hun mogelijkheden.
Voor alle duidelijkheid: er is ook nog een zgn. restcategorie. Het gaat om overheden (waaronder de politiediensten), personen en instellingen die via een apart KB toegangsrechten zullen krijgen. Op die categorie zullen strengere toegangsvoorwaarden van toepassing zijn. Maar zowel de concrete invulling van de restcategorie als de voorwaarden moeten nog vastgelegd worden.
Lijst met toegangsgerechtigden
De toegangsgerechtigde overheden en instellingen houden een lijst bij van al wie toegang kan krijgen tot de DABS. Wie toegang krijgt, moet schriftelijk beloven om vertrouwelijk om te gaan met persoonsgegevens.
Gebruikers- en toegangsbeheer
Een strikt en adequaat gebruikers- en toegangsbeheer is cruciaal voor de toegang tot de DABS. Het gebruikte informaticasysteem moet mogelijk maken om gebruikers te identificeren en authentificeren én hun relevante hoedanigheden, mandaten en toegangsmachtigingen te controleren en beheren.
Waarborgen
Alle personen, overheden en instellingen die automatisch toegang hebben tot de databank, moeten maatregelen nemen die garanderen dat de individuele gebruiker ook effectief bevoegd is om het toegangsrecht uit te oefenen. Ze waarborgen ook de vertrouwelijkheid van de verkregen gegevens. En als iemand schrijfrechten heeft, moeten er garanties zijn dat de ingevoerde gegevens juist zijn.
Problemen
Wanneer de DABS niet werkt, kan iemand met leesrechten rechtstreeks bij de ambtenaar van de burgerlijke stand inzage in en een afschrift van het pv krijgen dat van de akte werd opgemaakt.
Wanneer er bij de FOD Binnenlandse Zaken problemen zijn met de databank, krijgt men melding van een systeemfout. De registratie van de tijdstippen waarop systeemfouten de toegang verhinderen, geldt als bewijs daarvan en kan ook ingeroepen worden als bewijs van overmacht.
Wissen
De DABS bewaart de akten van de burgerlijke stand tot ze overgedragen worden aan het Rijksarchief. Op dat moment worden ze gewist in de databank.
Inwerkingtreding
Het nieuwe KB van 10 maart 2019 treedt in werking op 31 maart 2019, dag waarop de digitalisering van de burgerlijke stand van start gaat. 

Bron:  Koninklijk besluit van 10 maart 2019 tot bepaling van de nadere regels voor de toegang tot de databank voor de akten van de burgerlijke stand, BS 14 maart 2019

Extra informatie: Burgerlijk Wetboek (art. 75, 77 en 78)