Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in

Interesse?

Wenst u volledige toegang tot wetgeving, rechtspraak, praktische commentaarteksten en nieuwsberichten op maat van politiediensten?Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk nu het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Zakboekje politiestatuut 2019Met het Zakboekje Politiestatuut 2019 hebt u duidelijke en volledige basisinformatie over het personeelsstatuut bij de politie. Daarnaast krijgt u een actueel antwoord op alle onduidelijkheden en vragen over dit statuut in volle evolutie. Deze editie is helemaal bijgewerkt tot en met 1 september 2018. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Interventiezakboekje 2019Het ‘Interventiezakboekje 2019’ bestaat uit 69 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. Het hele boekje is geüpdatet en in vergelijking met editie 2018 is er een fiche toegevoegd over 'Bijzondere Opsporingsmethoden met betrekking tot ICT en afluisteren'. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Verkeersvademecum 2019Het Verkeersvademecum is een zakboekje op maat van elke politiebeambte die verkeersovertredingen verbaliseert. In editie 2019 zijn alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2018. Er zijn o.a. wijzigingen inzake vervoer van goederen (massa), lading en ladingzekering, inning en consignatie (ladingzekering, technische eisen), rijbewijs (opleiding), OI graden, alcohol en drugs in het verkeer, kentekenplaten, schoolstraat. U kunt het boek meteen bestellen via de webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Middenvakrijden wordt overtreding tweede graad (wetsontwerp goedgekeurd in Kamer)

Nieuws - 05/03/2019
-
Auteur 
Laure Lemmens


Wie na een inhaalmanoeuvre op het middenvak blijft rijden, zal binnenkort even zwaar bestraft worden als wie rechts inhaalt. Op 28 februari 2019 heeft de Kamer hierover een wetsontwerp goedgekeurd. De tekst zal nu ter ondertekening worden voorgelegd aan de Koning.

Rechts inhalen vs. middenvakrijden

Rechts inhalen is verboden (art. 16.3 Wegcode). Het vormt een overtreding van de tweede graad. Dit betekent dat overtreders een boete riskeren van 116 euro bij onmiddellijke inning, 160 euro bij minnelijke schikking en 160 tot 2.000 euro bij een procedure voor de rechtbank. De rechter kan bovendien ‘een verval van het recht tot sturen’ opleggen.

Na het links inhalen niet opnieuw rechts invoegen (art. 16.6 Wegcode), het zogenaamde middenvakrijden, is dan weer een overtreding van de eerste graad. Hierop staan veel lagere boetes: 58 euro bij onmiddellijke inning, 85 euro bij minnelijke schikking en 80 tot 2.000 euro bij een procedure voor de rechtbank. De rechter kan geen ‘verval van het recht tot sturen’ uitspreken.

Gelijke bestraffing

Middenvakrijders worden dus minder streng bestraft dan zij die hen (vaak uit ergernis) rechts passeren. Dat terwijl ‘middenvakrijden’ met voorsprong de grootste ergernis is op autosnelwegen, zo blijkt uit een recent onderzoek van Vias institute. De wetgever wil dan ook dat beide overtredingen op een gelijke manier worden bestraft.

Via het wetsontwerp wordt artikel 16.6 van de Wegcode m.b.t. ‘het niet opnieuw rechts invoegen na een links inhaalmanoeuvre’ toegevoegd aan de opsomming van overtredingen van de tweede graad. Middenvakrijden vormt daardoor - evenzeer als rechts inhalen - een overtreding die de veiligheid van personen onrechtstreeks in gevaar kan brengen. Met dezelfde boetes tot gevolgd. En de mogelijkheid voor de politierechter om een rijverbod uit te spreken.

Bron: Wetsontwerp tot wijziging van het koninklijk besluit van 30 september 2005 tot aanwijzing van de overtredingen per graad van de algemene reglementen genomen ter uitvoering van de wet betreffende de politie over het wegverkeer, wat betreft het niet opnieuw rechts invoegen na het inhalen, Parl. St. Kamer 2019, nr. 54K2986/001.