Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in


Verkeersvademecum 2023 (NIEUW)



In editie 2023 van het Verkeersvademecum werden alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2022. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop, waar u ook een overzicht vindt van de verwerkte wetswijzigingen.

Interventiezakboekje 2023 (NIEUW)



Het Interventiezakboekje 2023 bestaat uit 73 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.
 

Zakboekje strafrecht 2022



Het Zakboekje Strafrecht is een onmisbaar werkinstrument voor iedereen die beroepshalve met het strafrecht omgaat. Voor politieambtenaren onmisbaar om betrouwbare pv’s op te stellen. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Wetboek wegverkeer en wegvervoer



Het Wetboek wegverkeer en wegvervoer bevat alle belangrijke verkeersgerelateerde wetteksten die van toepassing zijn in Vlaanderen. Daardoor is het boek een onmisbaar werkinstrument voor de dagelijkse politiepraktijk en tijdens de politionele opleidingen. U kunt het wetboek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Officiële politionele waarschuwing en andere nieuwigheden uit hervormde Voetbalwet toegelicht in omzendbrief

Nieuws - 07/02/2019
-
Auteur 
Laure Lemmens


Op 1 juni 2018 is de hervormde Voetbalwet in werking getreden. Met ruimere bevoegdheden voor stewards en meer bestraffingsmogelijkheden voor de Voetbalcel, maar ook met tal van nieuwigheden voor onze politiediensten. Zo werd gesleuteld aan de communicatie en samenwerking met de organisatoren en veiligheidsverantwoordelijke(n) van voetbalwedstrijden en gelden strengere controle- en handhavingsregels. Daarin is de ‘officiële politionele waarschuwing’ van onmiskenbaar belang. Politiemensen kunnen voetbalsupporters die het té bont maken, maar die geen zware inbreuk begaan op de Voetbalwet, voortaan een officiële waarschuwing geven. Een krachtig signaal om te vermijden dat situaties volledig uit de hand lopen. En een stok achter de deur voor daden die anders niet zouden bestraft worden. Een uniforme toepassing van de nieuwe regels is cruciaal om willekeur en onzekerheid te vermijden. Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem geeft daarom toelichting in een omzendbrief.
Hij herhaalt dat de politiediensten een officiële waarschuwing kunnen opleggen voor feiten uit artikel 20 tot 23ter van de Voetbalwet. Bijvoorbeeld ten aanzien van supporters die in het voetbalstadium gooien met voorwerpen (bier) of de omheining beklimmen.
Key in het hele systeem is het feit dat de officiële waarschuwing altijd wordt neergeschreven, met duidelijke vermelding van de feiten die de betrokkene ten laste worden gelegd. Het is dus niet meer de bedoeling dat de politie nog officieuze, mondelinge waarschuwingen geeft wanneer ze ontoelaatbaar supportersgedrag vaststellen.
Een overtreder oneindig veel onofficiële waarschuwingen geven, mag echter niet. Er is afgesproken dat iedereen slechts één waarschuwing kan krijgen, ongeacht de politiezone waarin men die oploopt. Die regel staat niet in de wet, maar minister De Crem dringt er op aan dat de politie deze afspraak naleeft. Wanneer de politie andere principes zou hanteren, kan dit aanleiding geven tot territoriaal ongelijke behandelingen en rechtsonzekerheid.
Iedere officiële waarschuwing moet daarom meteen worden geregistreerd in de Algemene Nationale Gegevensbank (ANG) (via de tool BePad). Op die manier kan op ieder ogenblik, eenvoudig worden nagegaan of er al dan niet al een waarschuwing werd uit geschreven.
De Voetbalcel zal trouwens nauw toekijken op de politie. De cel moet er immers over waken dat bestraffingen voor dezelfde feiten in de verschillende politiezones tot dezelfde straf leiden. Als er wordt vastgesteld dat er een zone systematisch weigert om waarschuwingen uit te schrijven voor lichte vergrijpen, dan kan de Voetbalcel op die manier de straf bijstellen door zelf een waarschuwing te geven.
Niet alleen de officiële politionele waarschuwing wordt verduidelijkt in de omzendbrief. Minister de Crem stipt ook de belangrijkste elementen van de andere nieuwigheden uit de hervormde Voetbalwet aan. Voor bijkomende info kan men terecht bij de Voetbalcel.

Bron:  Omzendbrief van 18 januari 2019 aangaande de toepassing van wet van 21 december 1998 betreffende de veiligheid bij voetbalwedstrijden, laatst gewijzigd bij wet van 3 juni 2018, BS 5 februari 2019.

Extra informatie: Wet van 3 juni 2018 tot wijziging van de wet van 21 december 1998 betreffende de veiligheid bij voetbalwedstrijden, BS 18 juni 2018.