Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in

Interesse?

Wenst u volledige toegang tot wetgeving, rechtspraak, praktische commentaarteksten en nieuwsberichten op maat van politiediensten?Zakboekje strafprocesrecht 2019 (NIEUW)Dit zakboekje is een echte handleiding die het mogelijk maakt om de soms complexe regels van het strafprocesrecht efficiënt in de praktijk te gebruiken. Geschikt voor zowel politiemensen als advocaten. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Zakboekje politiestatuut 2019Met het Zakboekje Politiestatuut 2019 hebt u duidelijke en volledige basisinformatie over het personeelsstatuut bij de politie. Daarnaast krijgt u een actueel antwoord op alle onduidelijkheden en vragen over dit statuut in volle evolutie. Deze editie is helemaal bijgewerkt tot en met 1 september 2018. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Interventiezakboekje 2019Het ‘Interventiezakboekje 2019’ bestaat uit 69 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. Het hele boekje is geüpdatet en in vergelijking met editie 2018 is er een fiche toegevoegd over 'Bijzondere Opsporingsmethoden met betrekking tot ICT en afluisteren'. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Verkeersvademecum 2019Het Verkeersvademecum is een zakboekje op maat van elke politiebeambte die verkeersovertredingen verbaliseert. In editie 2019 zijn alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2018. Er zijn o.a. wijzigingen inzake vervoer van goederen (massa), lading en ladingzekering, inning en consignatie (ladingzekering, technische eisen), rijbewijs (opleiding), OI graden, alcohol en drugs in het verkeer, kentekenplaten, schoolstraat. U kunt het boek meteen bestellen via de webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Vergunning voor freefloating deelfietsen en -scooters in Brussel verplicht vanaf 1 februari, strenge straffen voor overtreders

Nieuws - 04/02/2019
-
Auteur 
Laure Lemmens


Vanaf 1 februari 2019 moeten dienstverstrekkers van freefloating deelfietsen en- scooters in het Brussels gewest een vergunning hebben. Dat nieuws raakte eind vorig jaar al bekend. Een vergunning aanvragen, kon echter nog niet. De Brusselse regering moest de vergunningsprocedure nog verder uitwerken. Belangrijke bepalingen die nu pas in het Belgisch Staatsblad zijn verschenen. En die timing kan voor problemen zorgen.
Vergunningen kunnen nu dan wel worden aangevraagd, Brussel Mobiliteit heeft 6 weken de tijd om een beslissing te nemen m.b.t. de vergunningsaanvraag. Als dossiers aanslepen, is het dus al snel half maart vooraleer een vergunning wordt afgeleverd. En bedrijven zonder vergunning, riskeren vanaf 1 februari een fikse boete of zelfs strafrechtelijke vervolging… Alleen voor operatoren die op 1 februari 2019 minstens 50 fietsdeelvoertuigen aanbieden binnen het freefloatingsysteem op het grondgebied van het Brussels gewest krijgen respijt. Zij moeten uiterlijk op 1 september 2019 over een vergunning beschikken.
Kleinere of nieuwe operatoren zullen zich dus wel moeten reppen. Een vergunning aanvragen moet per aangetekend schrijven of online (via een equivalent elektronisch platform) en per e-mail bij Brussel Mobiliteit. Bij de aanvraag moet een plan van aanpak worden gevoegd waarin de aanvrager onder meer toelicht op welke manier hij de vergunningsvoorwaarden en exploitatievoorwaarden zal naleven, welke type fietsdeelvoertuigen hij zal aanbieden, wat de verwachte levensduur is van zijn aangeboden voertuigen, hoe ze zullen worden onderhouden, enz.
Brussel Mobiliteit krijgt 6 weken de tijd om het aanvraagdossier te bestuderen en al dan niet een vergunning uit te reiken. Dat kan echter alleen wanneer de aangeboden voertuigen aan de wettelijke technische voorschriften voldoen; de operator een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering heeft afgesloten én de operator zich engageert om tijdig de nodige rapporten door te sturen.
Operatoren moeten zich trouwens ook nog aan een pak bijkomende voorwaarden houden. Zo is reclame aan de buitenkant van fietsdeelvoertuigen verboden, mag alleen groene stroom worden gebruikt om de voertuigen op te laden, moeten operatoren een contactpunt opzetten waar Brussel Mobiliteit hen 24 op 24 kan contacteren en moeten ze de GDPR-regels respecteren.
Wie de regels niet respecteert, riskeert zware straffen. Het Brussels gewest voorziet administratieve geldboetes die kunnen oplopen tot 12.500 euro, strafrechtelijke geldboetes tot 25.000 euro, inbeslagname van de deelfietsen, enz. Door streng op te treden, hoopt de regering overlast en misbruik tegen te gaan.
In werking: 1 februari 2019

Bron:  Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 17 januari 2019 houdende uitvoering van de ordonnantie van 29 november 2018 betreffende het delen van vrije vloot vervoersmodi die een alternatief zijn voor de auto, BS 29 januari 2019.