Een vraag? Een suggestie?
Tel.: 015 78 7600
Mail: klant.BE@wolterskluwer.com
Vul het formulier in

Interesse?

Wenst u volledige toegang tot wetgeving, rechtspraak, praktische commentaarteksten en nieuwsberichten op maat van politiediensten?Zakboekje strafprocesrecht 2019 (NIEUW)Dit zakboekje is een echte handleiding die het mogelijk maakt om de soms complexe regels van het strafprocesrecht efficiënt in de praktijk te gebruiken. Geschikt voor zowel politiemensen als advocaten. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Tot 20% korting op onze politiepublicaties

Wolters Kluwer heeft een uitgebreid gamma aan zakboekjes over politiethema's: o.a. verkeer, interventie, politiestatuut, strafrecht en milieuhandhaving. Bekijk het volledige aanbod in onze webshop en krijg tot 20% korting bij de aankoop van meerdere exemplaren voor uw korps of dienst.

Zakboekje politiestatuut 2019Met het Zakboekje Politiestatuut 2019 hebt u duidelijke en volledige basisinformatie over het personeelsstatuut bij de politie. Daarnaast krijgt u een actueel antwoord op alle onduidelijkheden en vragen over dit statuut in volle evolutie. Deze editie is helemaal bijgewerkt tot en met 1 september 2018. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Interventiezakboekje 2019Het ‘Interventiezakboekje 2019’ bestaat uit 69 alfabetisch geordende fiches. Zij geven uitleg over de wettelijke en bestuurlijke aspecten van verschillende soorten interventies. Het hele boekje is geüpdatet en in vergelijking met editie 2018 is er een fiche toegevoegd over 'Bijzondere Opsporingsmethoden met betrekking tot ICT en afluisteren'. U kunt het boek meteen bestellen via onze webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Verkeersvademecum 2019Het Verkeersvademecum is een zakboekje op maat van elke politiebeambte die verkeersovertredingen verbaliseert. In editie 2019 zijn alle wetswijzigingen verwerkt tot en met 1 december 2018. Er zijn o.a. wijzigingen inzake vervoer van goederen (massa), lading en ladingzekering, inning en consignatie (ladingzekering, technische eisen), rijbewijs (opleiding), OI graden, alcohol en drugs in het verkeer, kentekenplaten, schoolstraat. U kunt het boek meteen bestellen via de webshop.

Een overzicht van alle politie-uitgaven van Wolters Kluwer vindt u hier.

Politiezones Vlas en Westkust werken voortaan samen met private bewakingsagenten

Nieuws - 01/02/2019
-
Auteur 
Tom Depla


PZ Vlas (Kortrijk, Kuurne, Lendelede), PZ Westkust (De Panne, Koksijde, Nieuwpoort) en private veiligheidsfirma Securitas slaan de handen in elkaar voor een uniek publiek-privaat samenwerkingsproject. Private bewakingsagenten zullen de politiekorpsen 24 uur per dag, 7 dagen op 7 ondersteunen in het uitvoeren van bepaalde taken. Op die manier creëren de zones een snelle en efficiënte oplossing voor tijdelijke personeelstekorten.

“In 2019 zullen te weinig inspecteurs de schoolbanken verlaten. Als korpschefs moeten we dan ook creatief zijn”, zegt Nicolas Paelinck, korpschef van PZ Westkust. “Naast het opvangen van personeelstekorten heeft een samenwerking met de private veiligheid nog andere belangrijke voordelen. Wij kunnen ons blijvend richten op onze kerntaken. Bovendien spreken we van een financieel aantrekkelijk kostenplaatje. Ik meen dat duur betaalde politiemensen moeten ingezet worden voor beschermingstaken en private bewakingsdiensten kunnen ingezet worden voor bewakingsopdrachten. Zo is er een complementariteit.”
Taken bewakingsagenten
Op het grondgebied van zowel PZ Vlas als PZ Westkust is een groot netwerk van zowel bewakingscamera’s als ANPR-camera’s actief. “In de politiezone Vlas hebben wij 23 ANPR-camera’s die permanent nummerplaten scannen, en bijna 200 veiligheidscamera’s”, zegt Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne. “De bewakingsagenten zullen onze politiemensen dag en nacht bijstaan bij het bekijken van de camerabeelden opdat de politie zoveel mogelijk feiten, of het nu om een fietsdiefstal, een diefstal met geweld of een inbraak in een woonwijk gaat, zou kunnen voorkomen en ophelderen.”

PZ Vlas en PZ Westkust zijn de klok rond telefonisch bereikbaar. Iedereen die naar hun lokaal nummer belt met een administratieve vraag, zal te woord gestaan worden door een private veiligheidsagent. Die kan zo nodig doorverbinden met een politiemedewerker. Voor dringende politiehulp moeten burgers uiteraard nog altijd naar de noodnummers 101 en 112 bellen. Beide zones hebben ook een onthaalpunt dat 24 uur op 24 uur fysiek bemand is. “Na de openingstijden overdag zal een bewakingsagent instaan voor het fysiek onthaal van bezoekers die zich ’s avonds en ’s nachts aanmelden aan de ingang van het commissariaat”, zegt Marc Vanden Bussche, burgemeester van Koksijde.

In en rond de politiecommissariaten van beide zones zijn alles samen zo’n 150 camera’s aangebracht die vanuit de dispatching zullen bekeken worden door de bewakingsagenten. Ook het uitvoeren van een toezichtsronde op de site van de commissariaten behoort tot hun opdrachten.
Ervaren bewakingsagenten
Het beveiligings- en bewakingsbedrijf Securitas telt wereldwijd meer dan 330.000 medewerkers en in ons land ruim 6.000. “In de politiezones Westkust en Vlas zetten wij een vaste poule van onze meest ervaren bewakingsagenten in”, zegt Roeland De Vulder, area manager Securitas. “Zij hebben allemaal een uitgebreid selectie- en rekruteringsproces ondergaan, wat hen bijgevolg heel geschikt en gemotiveerd maakt om in een politieomgeving te werken.” De bewakingsagenten werken in hun Securitas-uniform en worden tijdens hun dienst in het commissariaat aangestuurd door de lokale teamchef in de dispatching.

“We zijn opgetogen over deze nieuwe samenwerking”, zegt Filip Devriendt, waarnemend korpschef van PZ Vlas. “Als lokale politiezones hebben wij een pak uitdagingen op het vlak van criminaliteitsbestrijding, zowel op het terrein zelf maar ook steeds meer online en via het internet. Om bepaalde verkeersveiligheids- en criminaliteitsfenomenen systematisch en kordaat aan te pakken, hebben wij alle politiemensen met elk zijn of haar specialiteit nodig. Daarom was het nodig om de samenwerking aan te gaan met Securitas, die dankzij hun expertise op het vlak van bewaking en beveiliging kan instaan voor specifieke taken en functies in en rond onze politiegebouwen.”
Innovatiecentrum INNOS
Deze unieke samenwerking werd mogelijk gemaakt dankzij het innovatiecentrum INNOS, dat in juli 2014 werd opgericht. Het centrum streeft naar samenwerkingsprojecten op gebied van veiligheid en beveiliging tussen de overheid, de bedrijfsleven en de academische wereld.